În perioada 11-15 august 2019, în parohia Oituz (CT), ca pregătire pentru sărbătoarea Înălțării la cer a Preasfintei Fecioare Maria, hramul comunității, au avut loc câteva zile dedicate familiei. Pr. Felician Tiba, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași, a fost cel care a propus temele fiecărei zile, reușind să coaguleze în jurul altarului aproape întreaga comunitate.

Pornind de la om în general, trecând prin chemarea lui la viața de familie și ajungând la planul pe care l-a avut și îl are Dumnezeu atunci când l-a vrut bărbat și femeie, părintele ne-a introdus cu tact și răbdare în tot ceea ce înseamnă frumusețea unui astfel de mister, propunând soluții concrete.

”Omul nu este o greșeală, spunea părintele, o întâmplare care apare întâmplător cu un plan întâmplător, ci este un dar, darul lui Dumnezeu pentru această lume. Ca și copil e dar pentru părinți, ca părinți e dar pentru copii, ca soț e dar pentru soție, iar ca soție e dar pentru soț. Nimic nu e la întâmplare, ci totul este plan, este planul lui Dumnezeu cu privire la om. Acea zi în care cei doi tineri, viitori prieteni, logodnici, miri, soți, părinți și parteneri pe drumul mântuirii, nu este rodul întâmplării, ci începutul unui proiect de viață. Din acea întâlnire, prima scânteie, apare iubirea, iar iubirea este Dumnezeu (cf. 1 In, 4, 8) care îi cheamă la celebrarea sacramentului căsătoriei, iar în căsătorie, în viața de familie, se construiește o casă, se concep și se nasc copii, se cumpără o mașină, se trăiește în comuniune, se merge pe drumul către mântuire, iar prin credință se perpetuează realitatea existenței lui Dumnezeu.

Soții au la îndemână ceea ce i-a unit, adică iubirea, fără de care viața de familie devine un Calvar. Doar în iubire, concretizată prin gesturi de tandrețe, prin susținerea reciprocă, prin iertare, prin rugăciune și întâlnire cu Dumnezeu în cadrul Sfintei Liturghii, doar așa viața de familie devine Paradis, acel loc unde atât soții cât și copiii trăiesc în armonie.

În acest sens Maria, Mama lui Isus este model, a continuat părintele. Ea, ca soție și mamă, arată tuturor femeilor că viața de familie este posibilă și frumoasă. Ea spune familiei în general că doar o viață curată menține prezența lui Dumnezeu în ea și odată cu el și binecuvântarea sa”.

La capătul celor cinci zile dedicate familiei, ascultând conținutul temelor propuse, comunitatea din Oituz a înțeles că familia merită efortul de a o face frumoasă, după voința lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Sfintei Familii. O mare mulțumire și părintelui Felician pentru cele împărtășite.

Pr. Daniel Abalintoaiei

Album foto pe facebook.

Show Buttons
Hide Buttons