Un grup de pelerini din capitală a vizitat, la începutul lunii iulie a.c., mormântul Veronicăi Antal de la Nisiporeşti (Neamţ), informează Provincia Ordinului Fraţilor Minori Conventuali din România (OFMConv) pe pagina sa de facebook.

Foto: fb.com/ProvinciaOfmconvRomania

Duminică, 8 iulie 2018, a 14-a din Timpul liturgic de peste an, pelerinii din Bucureşti, însoţiţi de Pr. Daniel Bulai, Paroh la Biserica Preasfântul Mântuitor din capitală, s-au rugat la mormântul Veronicăi Antal, tânără terţiară franciscană, al cărei martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de Papa Francisc la începutul acestui an, şi care va fi declarată fericită pe 22 septembrie a.c. la Nisiporeşti.

Născută pe 7 decembrie 1935, la Nisiporești (Neamț), Veronica Antal s-a înscris încă din adolescență în Ordinul terţiarilor franciscani. În seara zilei de 24 august 1958 a fost atacată de un tânăr şi ucisă, în timp ce se întorcea de la Sfânta Liturghie dintr-o parohie din apropiere. La scurt timp după moartea ei a fost considerată o sfântă şi o martiră de către cei care au cunoscut-o, iar faima sfinţeniei ei a sporit. Cauza pentru canonizarea ei a fost deschisă în anul 2003 în Dieceza de Iași.

Veronica Antal este prima femeie româncă, prima tânără româncă și primul laic român ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică. De asemenea, este al treilea român înscris de Papa Francisc în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice, după Mons. Vladimir Ghika şi Episcopul Anton Durcovici. Cu beatificarea ei, numărul românilor ridicaţi de Biserica Catolică la cinstea altarelor ajunge la şase, după Fratele Ieremia Valahul, Episcopul Szilárd Ignác Bogdánffy, Episcopul János Scheffler, Monseniorul Vladimir Ghika și Episcopul Anton Durcovici.

 

În ziua de 8 iulie 2018 un grup de pelerini, condus de pr. Daniel Bulai, din Arhidieceza Romano-Catolică de București, a…

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Sâmbătă, 28 Iulie 2018

Show Buttons
Hide Buttons