În zilele de 21-22 aprilie 2018, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia „Sf. Anton” din Mihail Kogălniceanu (Constanța).

PS Cornel Damian în vizită pastorală la Parohia „Sf. Anton” din Mihail Kogălniceanu (CT). Vezi galeria foto.

Cu această ocazie, Excelența Sa a cunoscut mai îndeaproape realitățile concrete ale vieții de credinţă din această parohie. Astfel, sâmbătă, 21 aprilie, în cursul dimineții, Episcopul s-a întâlnit la Parohie cu Pr. paroh Anton Alecu, care i-a prezentat situația parohiei și diferite aspecte adminstrative. După-amiază, Excelenţa Sa a vizitat cimitirul catolic din localitate, unde s-a rugat pentru răposați, iar seara a prezidat Sf. Liturghie în biserica parohială. După vizita la cimitir și după Sf. Liturghie, PS Cornel a vizitat şi câteva persoane bolnave.

Duminică, 22 aprilie 2018, a 4-a Duminică din Timpul liturgic al Paștelui, PS Cornel Damian a prezidat Sf. Liturghie solemnă de la ora 10.00 în biserica parohială dedicată Sfântului Anton de Padova, iar după celebrare a avut un dialog cu credincioșii prezenți. Înainte de Sf. Liturghie Excelența Sa a fost disponibil la scaunul de spovadă pentru credincioşii care au dorit să se apropie de sacramentul reconcilierii.

Comunitatea catolică din Mihail Kogălniceanu datează, conform izvoarelor istorice, din 1876, când în zonă au venit câteva familii de germani, originari din Landau şi Pădurea Neagră. În 1918, etnicii germani au devenit majoritari, prin sporul nașterilor, deși în timpul în timpul războiului de independenţă (1877‑1878) crescuse populaţia tătară. Etnicii germani de confesiune catolică au construit biserică și școală, ceea ce a contribuit mult și la dezvoltarea socio-culturală a localității.

„Lotul Menges”, în timpul anchetei. Foto: vladimirghika.ro

Deși în 1940 mulți etnici germani au fost repatriați, comunitatea catolică a reușit să supraviețuiască și să ducă mai departe patrimoniul de cultură și credință moștenit. Până în 1940, această comunitate parohială a dat Bisericii șapte preoți, printre care Mons. Hieronymus Menges care, în timpul prigoanei de după 1948, l-a înlocuit pe Episcopul clandestin Joseph Schubert la conducerea Arhidiecezei ca ordinarius substitutus. O perioadă a fost cu domiciliul la capela catolică din Predeal, iar în 1952 a fost arestat, devenind „șeful” unuia dintre loturile catolice acuzate de-spionaj în favoarea Vaticanului, lot din care a făcut parte și Monseniorul Vladimir Ghika, declarat martir de Biserica Catolică și ridicat la cinstea altarelor în 2013, ca fericit. Menges a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, acuzat de „crimă de înaltă trădare”. Eliberat în 1964, a avut domiciliul forțat la mănăstirea de la Timișu de Sus a surorilor din Congregatio Jesu (Damele Engleze), iar un an mai târziu a reușit să plece în Germania, unde a și murit, pe 20 aprilie 2002.