Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)
Tel. +40 21 2015411 – www.arcb.ro
birouldepresa@arcb.ro

Nr. 81 / 8.03.2016

COMUNICAT DE PRESĂ

O știe toată țara: Cathedral Plaza trebuie desființată
Ce interese servește Primarul General interimar: cele publice sau cele declarate nelegale?

ARCB își exprimă indignarea față de afirmația falsă a primarului interimar al Capitalei, domnul Ioan Răzvan Sava, referitoare la clădirea ilegală Cathedral Plaza. Domnia sa, citat de Agerpres, a afirmat ieri, 7 martie 2016, că „la acest moment nu există nici o decizie de instanță de demolare a Cathedral Plaza”. Această afirmație este total falsă. O știe toată țara. Tocmai primarul interimar se face că nu știe?

Situația juridică din jurul acestui mastodont stabilită de instanțele românești și europene, este următoarea:
autorizația de construire este anulată irevocabil prin decizia nr. 1989/2010 a Curții de Apel Suceava
Primarul General al Capitalei este obligat să desființeze clădirea și să refacă parcul public de lângă Catedrală, prin sentința nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmbovița, devenită irevocabilă prin decizia nr. 456/2013 a Curții de Apel Ploiești,
clădirea este radiată din cartea funciară, radiere confirmată prin decizia irevocabilă nr. 1295/2015 a Curții de Apel București, după ce firma reușise o intabulare ilegală în iunie 2011,
– statul român nu are nici o obligație către firma constructoare după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin decizia din 10 aprilie 2012 în cadrul cererii 10787/2008, a respins plângerea Millennium Building Development SRL împotriva României.

Faptul că investitorul dorește reautorizarea proiectului ilegal Cathedral Plaza nu afectează în nici un fel decizia irevocabilă de demolare. Primarul interimar, prin afirmația de ieri, dă mai mult impresia că slujește interesele unui proiect ilegal decât că respectă și că pune în aplicare decizia definitivă și irevocabilă de desființare a Cathedral Plaza. Este de neacceptat un asemenea comportament.

Având în vedere declarațiile false date publicității de către primarul general interimar, ARCB își rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale pentru sancționarea acestora.

Biroul de presa

P.S.
Dăm publicității o înțelegere între Millennium Building Development SRL și autoritățile statului (vezi aici), înțelegere realizată cu 10 ani în urmă, înainte de obținerea autorizației ilegale și ținută la secret. Prin înţelegerea notarială din 13 februarie 2006 dintre SC Millennium Building Development SRL şi Primăria sectorului 1 Bucureşti, realizată în fața unui notar public din București, SC Millennium Building Development SRL s-a angajat, sub sancțiunea infracțiunii de fals în declaraţii, că „nu se va întoarce cu daune împotriva Primăriei Sectorului 1 Bucureşti în cazul în care vor fi anulate contractele de concesiune”, realizate cu Primăria Capitalei „cu privire la terenurile situate în Bucureşti, sector 1, str. General Berthelot / str. Luterană”. O înțelegere care arată în mod clar că ambele părți erau conștiente de caracterul ilegal al documentelor și al clădirii. O înțelegere prin care autoritățile statului, în loc să respecte legea și să protejeze Catedrala Sf. Iosif, monument de arhitectură înscris în patrimoniul național și universal, au primit garanții din partea firmei că nu vor fi purtate în justiție pentru ilegalitățile comise.

Ținând cont de afirmațiile de ieri ale primarului interimar ne întrebăm ce alte înțelegeri de culise sunt în spatele vorbelor sale.