Excelența Sa, Mons. Miguel Maury Buendía, Nunţiu Apostolic în România a efectuat o vizită în Parohia „Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția), pentru a cunoaște mai îndeaproape comunitatea maghiară catolică din București.

Cu acest prilej, din dorința Mons. Buendía de a lua contact cu credincioșii comunității romano–catolice maghiare din capitală, duminică, 16 decembrie a.c., începând cu ora 9.00, cei prezenți în biserica ”Bărăția” au avut bucuria de a lua parte la o Liturghie solemnă, bilingvă, prezidată de Excelența Sa Nunțiul Apostolic. Au concelebrat Pr. Fernando Duarte Barros Reis – secretar al Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti, Pr. Wilhelm Dancă – decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității București, Pr. Eugen Bortoș – paroh al Parohiei „Bărăția” și Pr. Cristinel Țâmpu – responsabil cu pastorația comunității maghiare.

Excelența Sa și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul celor prezenți și a transmis tuturor oamenilor de bunăvoință binecuvântarea și salutul Sfântului Părinte Papa Francisc. În cadrul omiliei, referindu-se la semnificația celei de-a treia duminici din Advent și la lecturile propuse de liturgia zilei, Excelența Sa a pus acceptul pe faptul că „nu este suficientă doar bucuria, ci e nevoie de o convertire continuă a inimii pentru ca așteptarea noastră să fie autentică”.  În continuare, referitor la căile indicate de Isus,  Mons. Buendía a subliniat  „să practicăm caritatea, mai ales față de cei mai săraci care sunt aproape de noi; să fim drepți, fără să uităm să fim în același timp la fel de milostivi cu prietenii, familia și colegii de muncă; să excelăm în respingerea oricărei forme de corupție, căutând mereu să fim ireproșabili în dragoste și în urmarea angajamentelor noastre baptismale”.

Spre finalul Celebrării, reprezentantul tinerilor maghiari, Gyorfi Kapronczay David Konrad i-a adresat câteva cuvinte de mulțumire Excelenței Sale, prin care l-a asigurat de faptul că tinerii din ziua de azi sunt conștienți de rolul important pe care-l au în răspândirea și propășirea credinței creștine și în menținerea stabilității temeliei a ceea ce Biserica va fi mâine.

Au urmat mulțumirile din partea Pr. Cristinel Țâmpu, prilej prin care comunitatea și-a exprimat recunoștința față de Mons. Buendía care a dorit să fie în mijlocul maghiarilor catolici din București, pentru efortul și lupta de a lumina și călăuzi poporul Domnului pe drumul credinței, astfel încât să fie purtătorii unei lumini pe care Isus Cristos a dăruit-o, spre a descoperi actul de preamărire a Tatălui Ceresc.

Chiar dacă vremea a fost neprielnică, biserica Bărăția a fost destul de plină, iar acest fapt l-a determinat pe Nunțiul Apostolic să le mulțumească celor prezenți, în mod deosebit. Printre cei care au luat parte la Sfânta Liturghie s-au numărat și reprezentanți ai Ambasadei Ungariei la București și ai Institutului Balassi.

Vizita Mons. Buendía s-a încheiat cu o agapă frățească în cadrul căreia a fost prezentat un filmuleț despre istoria romano–catolicilor maghiari din București – o cronologie veche de 200 de ani. Ulterior, Excelența Sa a răspuns tuturor întrebărilor celor prezenți și i-a îndemnat pe credincioșii maghiari să rămână statornici în trăirea credinței creștine.

În decursul celor 200 de ani de istorie, este pentru prima dată când comunitatea maghiară din București are onoarea de a primi vizita unui reprezentant al Sfântului Părinte Papa.

Pr. Cristinel Țâmpu

Nunţiul Apostolic a vizitat duminică, 16 decembrie 2018, comunitatea catolică maghiară din capitală.

Publicată de Arhidieceza Romano-Catolică Bucureşti pe Vineri, 21 decembrie 2018