Consiliul prezbiteral al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB) s-a reunit în dimineața zilei de luni, 3 februarie 2020, în ședință de lucru la sediul Arhiepiscopiei. Consiliul a fost convocat de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. A fost prima reunire a Consiliului prezbiteral după luarea în posesie canonică, de către ÎPS Aurel, a Arhidiecezei de București, din 11 ianuarie a.c.

La întâlnirea de lucru au participat membrii Consiliului prezbiteral confirmați „ad interim” de către noul Arhiepiscop Mitropolit de București pe 13 ianuarie: vicarii episcopali, cancelarul diecezan, preoții decani, clericii responsabili ai diferitelor Centre diecezane ale Curiei ARCB, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei. Ședința a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă.

După cuvântul de salut adresat de noul Arhiepiscop Mitropolit, preoţii au prezentat situaţia şi activitatea din decanate şi din centrele diecezane. De asemenea, s-a discutat despre evenimentele ecleziale din perioada următoare, cum ar fi centenarul naşterii Sfântului Ioan Paul al II-lea, aniversarea vizitei Papei Francisc în România, Congresul Euharistic Internaţional, care în acest an va fi organizat la Budapesta.

Conform Codului de Drept Canonic al Bisericii Romano-Catolice, Consiliul prezbiteral este format din clerici, vicarii episcopali, cancelarul diecezan, vicarul general, episcopul auxiliar etc și are rolul de a-l ajuta pe episcop în conducerea diecezei. În general, Consiliul prezbiteral – care este condus de episcopul diecezei – tratează chestiuni care țin de viața Bisericii locale: parohii, inițiative diecezane, coordonare a diferitelor activități ecleziale.