Luni, 29 iunie 2020, diaconii Sebastian Anton și Ștefan Lenghen au fost hirotoniți preoți în Catedrala Sf. Iosif din București, prin impunerea mâinilor ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Au concelebrat PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, Pr. Benone Farcaș – rectorul Institutului Teologic Romano-Catolicdin Iași, preoți din Arhidieceza de București, de la Seminarul teologic din Iași şi din Ordinul Fraţilor Minori Conventuali, precum și din comunitățile de origine ale celor doi diaconi. De asemenea, la celebrare au luat parte diaconi și seminariști de la Seminarul teologic din Iași, rude și cunoscuți ai celor doi preoţi nou-sfinţiţi, credincioși și persoane consacrate din comunitățile din Capitală ale Arhidiecezei.

În cuvântul de învăţătură, ÎPS Aurel a vorbit despre Sfinţii Petru şi Paul şi despre vocaţia de apostol, despre datoria fiecărui membru al Bisericii de a iubi Biserica, de a o sluji şi, chiar de a suferi pentru ea, dacă este nevoie. Adresându-se apoi celor doi candidaţi la Preoţie, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti le-a spus: “Astăzi Cristos vi se adresează personal, vă întrebă cum l-a întrebat pe Petru: „Mă iubești?” Vă strigă cum l-a strigat pe Saul, chemându-l la o misiune nouă de a fi vasul său ales şi crainicul său între popoare, vă invită să vă facă şi pe voi crainicii săi, mesagerii adevărului şi binelui între oamenii secolului nostru. Vrea să vă înscrie în misterul Bisericii sale şi să vă încredințeze darul slujirii şi al iubirii preoţeşti”.

“Noi ne bucurăm că sunteţi aici, vă încurajăm cu rugăciunile noastre şi cu iubirea noastră – le-a mai spus ÎPS Aurel. Ştim şi suntem siguri că cei dragi ai voştri vă stau alături spunându-vă: curaj pe calea pe care v-o oferă Domnul, cel care vă vrea mereu martorii săi şi apostolii săi pe pământ. Domnul v-a ales să vă binecuvânteze cu darul preoţiei veşnice, ca la rândul vostru să împărtăşiţi oamenilor bucuriile cereşti . Oamenii zilelor noastre așteaptă ca să vadă prin voi marele mister şi dar pe care vi l-a făcut Cristos, Marele Preot şi pe care prin voi vrea să-l ofere omenirii. Sfinţii apostoli Petru şi Paul să vă fie modele de slujire şi iubire faţă de Biserică, iar Maica Domnului să vă însoţească în slujirea voastră preoţească! Aşa să fie. Amin.”

După ritul hirotonirii, Pr. Sebastian şi Pr. Ştefan au celebrat Sf. Liturghie alături de episcopii Arhidiecezei, iar la final le-au împărţit tuturor celor prezenţi binecuvântarea de preot nou-sfinţit. Pr. Sebastian le-a mulţumit, în numele său şi al Pr. Ştefan, tuturor celor care i-au susţinut şi încurajat de-a lungul anilor pe drumul spre Preoţie. ÎPS Aurel a amintit apoi că în sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul mulţi preoţi aniversează hirotonirea lor şi i-a felicitat, ca şi pe aceia – preoți sau laici – care poartă numele celor doi sfinți, rugându-l pe Dumnezeu „să mijlocească haruri pentru toți”. A transmis felicitări și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, care sărbătorește și ziua onomastică și împlinirea a 80 de ani de viață.

În cadrul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a amintit, de asemenea, că la Roma, în această sărbătoare a Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, Papa Francisc binecuvântează pallium-urile pentru arhiepiscopii mitropoliţi numiţi în ultimul an. Excelenţa Sa nu a putut participa la Sfântul Scaun, la această celebrare, dar va primi pallium-ul ulterior, prin Nunțiul Apostolic Mons. Miguel Maury Buendia. „Acest pallium înseamnă pentru noi legătura cu Biserica Romei, cu urmașul Sfântului Petru – a explicat ÎPS Aurel -, legătura care se statornicește între Păstorul Suprem al Bisericii – Papa de la Roma -, episcopi și credincioși”. Excelența Sa i-a îndemnat pe cei care au participat la Sf. Liturghie în Catedrală sau prin intermediul TVR2 ori prin internet, să se unească spiritual cu celebrarea de la Roma, “rugându-ne pentru misiunea Sfântului Părinte şi pentru toţi cei care astăzi sunt însemnaţi cu această demnitate, dar chemaţi şi la o mare responsabilitate”.

Foto: vatican.va

Cei doi preoți nou-sfințiți, în ajunul hirotonirii lor au depus, în capela din Palatul Arhiepiscopal din București, profesiunea de credință și jurământul de fidelitate în mâinile PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Pr. Sebastian Anton este originar din Tuta (Bacău) și va celebra prima Sf. Liturghie în satul natal duminică, 12 iulie a.c. Pr. Ștefan Lenghen este originar din Pârgăreşti (Bacău) și va celebra prima Sf. Liturghie în satul natal duminică, 5 iulie a.c. Pr. Sebastian şi Pr. Ştefan fac parte de-acum din clerul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti şi vor sluji conform misiunii pe care o vor primi de la ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.

————————–
Album foto, aici.