Vineri, 31 iulie 2020, ora 19.30, în Catedrala Sf. Iosif din București va avea loc un Concert de orgă transmis online pe www.catedralaonline.ro și YouTube „Angelus ARCB”, susținut de Thierry Escaich, organist și compozitor francez. Concertul inaugurează seria de evenimente care marchează aniversarea a 90 de ani de la instalarea Orgii Wegenstein în Catedrala romano-catolică di Capitala României.

În program:

1. Johann Sebastian Bach: Passacaille et fugue en do mineur BWV 582
2. César Franck: Choral nr. 2 en si mineur
3. Thierry Escaich: Prelude et fugue improvisé
4. Thierry Escaich: 3 Poèmes pour orgue (extract): 1)Eaux natales 3) Vers l’Espérance
5. Olivier Messiaen: Alleuias sereins d’une Âme qui désire le ciel
6. Maurice Duruflé: Toccata din Suita op. 5
7. Thierry Escaich: Suite de Danses improvisées

Compozitor, organist şi improvizator, Thierry Escaich este un muzician de talie mondială. Născut în 1965, în Franţa, a studiat muzică la Conservatorul din Paris şi s-a distins repede pe plan naţional şi internaţional, obţinând numeroase premii, printre care premiul George Enescu, în 1999. Din 2013 este membru al Academiei de Belle-Arte din Franța, iar în țara sa natală a fost desemnat de patru ori „compozitorul anului” (2003, 2006, 2007 și 2011).

Orga Wegenstein – a doua orgă a catedralei, după Orga Merklin instalată în 1892 – a fost instalată în Catedrala Sf. Iosif  din București la 3 noiembrie 1930 și inaugurată prin două concerte: primul duminică, 9 noiembrie 1930, concert de orgă, executat de prof. Dressler; al doilea, în seara de joi, 13 noiembrie 1930, concert pentru orgă şi orchestră, onorat cu prezenţa Reginei Maria. A fost primul concert de acest gen în Bucureşti, lipsa unei orgi corespunzătoare făcând până atunci imposibilă execuţia de compoziții pentru orgă și orchestră mare. La orgă a fost prof. Franz Xaver Dressler, iar orchestra era compusă din 40 membri ai Filarmonicii din București, dirijată de Prof. Josif Paschill. În prima duminică după inaugurare, pe 16 noiembrie 1930, orga Wegenstein a cântat pentru prima oară la Sf. Liturghie (orgă Geza Slovig, dirijor Josif Paschill) și a fost binecuvântată de Arhiepiscopul Alexandru Th. Cisar. La orga Catedralei au concertat organiști renumiți din țară și din străinătate: Hubert Duval, Emanuel Pohl, Karl Pühringer, Carol Auner, Geza Slovig, Franz Xaver Dressler, Hans Wendel Hammerstedt, Iosif Paschill, Iosif Gerstenengst, Helmut Platner, André Knevel, Eckard Schlandt, Georges Athanasiades, Valentin Radu și Marcel Octav Costea.