procesiuneip2_23102016_2

procesiuneip2_23102016_1Duminică, 23 octombrie, în București s-a desfășurat procesiunea cu relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. La ora 14.00, participanții – credincioși, persoane consacrate, preoți romano – catolici și greco-catolici, în frunte cu ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, și Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România – s-au adunat la monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, situat în apropierea sediului Nunțiaturii Apostolice din București. Aici, s-au rugat Sfântul Rozariu și au reascultat cu bucurie un fragment din discursul pe care Ioan Paul al II-lea l-a adresat românilor în 1999, pe aeroportul Otopeni, la sosirea sa în România.

În jurul orei 14.30, procesiunea a pornit spre Catedrala Sfântul Iosif. Icoana și relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea au fost purtate de către tineri, în fruntea procesiunii. Relicva constă în câteva picături de sânge ale Suveranului Pontif și a fost dăruită Catedralei Sfântul Iosif la 19 mai 2011 de către Cardinalul Stanisław Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia, fost secretar personal al Papei Ioan Paul al II-lea.

procesiuneip2_23102016_3La ora 15, în Catedrala Sfântul Iosif a fost celebrată Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea, prezidată de Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía. La Omilie, ÎPS Ioan Robu şi-a exprimat bucuria că se păstrează această tradiţie a procesiunii în cinstea Papei Ioan Paul al II-lea, pentru a putea păstra în memorie vizita lui în ţara noastră şi cuvintele pe care ni le-a adresat. „Ne-a arătat că ne-a iubit, vizitându-ne, şi sunt sigur că el, din Cer, continuă gândul lui de mijlocire pentru noi, pentru Biserica noastră, pentru poporul nostru”.

Deoarece procesiunea a coincis cu cea de-a 90 Zi Mondială a Misiunilor, ÎPS amintit faptul că „Biserica nu poate să nu fie misionară, nu poate să nu vestească tot ceea ce crede, acolo unde se află şi acolo unde vrea să ajungă. Mişcarea misionară nu a murit niciodată, începând de la apostoli până astăzi, şi va continua mereu … Misiunea Bisericii începe în fiecare familie, în fiecare dintre noi, căci credinţa noastră nu poate creşte fără a fi mărturisită. Iar a mărturisi credinţa înseamnă a se afla deja în această activitate misionară, prin care Biserica anunţă crezul său, cuvântul lui Cristos.

„Papa Ioan Paul al II-lea rămâne în memoria noastră ca un misionar. Nu numai când a ajuns la Catedra Sfântului Petru, dar şi înainte, prin vocaţia sa preoţească şi episcopală, mereu a vestit cuvântul lui Dumnezeu. Iar atunci când şi-a încheiat viaţa a putut să spună, asemenea Apostolului Paul, «am luptat lupta cea bună». Şi ştim că a luptat în toate felurile pentru ca lumea să creadă că Isus Cristos este singurul Răscumpărător al omului!”

Preluând cuvintele Papei Francisc de la rugăciunea Angelus, Arhiepiscopul a amintit că mai există o realitate pe care trebuie să o avem prezentă: rugăciunea şi curajul de a ne mărturisi credinţa noastră catolică. „Astăzi ne rugăm cu toată Biserica pentru misiuni și îi cerem iertare lui Dumnezeu pentru toate păcatele pe care le-am făcut, fiecare în parte; pentru păcatele din familiile noastre, din comunităţilor noastre. Îi cerem iertare pentru ca el să primească rugăciunea pe care o ridicăm către dânsul, ca să binecuvânteze munca misionară a Bisericii şi să facă în aşa fel încât cuvântul lui Dumnezeu să fie cunoscut, respectat şi trăit pretutindeni”.

procesiuneip2_23102016_4La încheierea Sfintei Liturghii, înainte de a da binecuvântarea, Mons. Miguel Maury Buendía a dorit să adreseze câteva cuvinte de mulţumire: „Primul cuvânt de mulţumire i-l adresez Excelenţei Sale Ioan Robu, şi în numele Sfântului Părinte. Îi mulţumim pentru această frumoasă tradiţie şi pentru că l-a invitat pe reprezentantul Papei să prezideze această Sfântă Liturghie în primul său an de misiune în această ţară. Această iubire faţă de Sfântul Părinte este primul semn al catolicităţii. Al doilea cuvânt de mulţumire vi-l adresez vouă, tuturor. Eu sunt convins că astăzi, Sfântul Ioan Paul al II-lea, din Paradis, a avut o privire specială asupra Bucureştiului. Continuaţi cu această iubirea faţă de Sfântul Părinte şi Dumnezeu vă va binecuvânta!”.