Duminică, 20 septembrie, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, a dezvelit și a binecuvântat o placă comemorativă în amintirea vizitei apostolice în România a Sanctității Sale, Papa Francisc (31 mai – 2 iunie 2019). Momentul binecuvântării a avut loc înainte de Sf. Liturghie de la orele 10.30, fiind transmis în direct pe postul TVR2.

Placa este realizată de sculptorul Dumitru Popescu și include un medalion ce îl reprezintă pe Sfântul Părinte Papa Francisc acordând binecuvântarea apostolică României. O altă placă comemorativă similară, amplasată simetric, amintește vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în România, între 7-9 mai 1999. Ambii pontifi au trecut pragul Catedralei Sf. Iosif: Papa Francisc a prezidat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Sf. Iosif în prima zi a vizitei sale în România, pe 31 mai 2019, iar Papa Ioan Paul al II-lea a participat la Sfânta Liturghie greco-catolică celebrată în Catedrala Sf. Iosif vineri, 8 mai 1999.

„Ne-am rugat ca Dumnezeu să reverse binecuvântarea sa asupra Sfântului Părinte și asupra tutuor celor care, trecând prin fața acestei imagini, vor simți mai departe prezența Sfântului Părinte, care, prin gestul său, parcă binecuvântează în continuare pe fiecare trecător”, a spus ÎPS Aurel Percă la începutul Sfintei Liturghii, menționând alte două momente istorice comemorate cu această ocazie: împlinirea a 145 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Sf. Iosif (19 septembrie 1875), precum și 561 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului (20 septembrie 1459). „Ne rugăm astăzi și pentru Sfântul Părinte Papa, și pentru București, și pentru fiecare dintre noi.”

La Sfânta Liturghie au participat Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București.

La finalul Sf. Liturghii, Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România, a pus la dispoziția credincioșilor imaginea pe care Papa Francisc a oferit-o în aceste zile tuturor episcopilor, conducătorilor de dicastere, colaboratorilor şi oaspeţilor primiţi în audienţe în Palatul Apostolic. Fotografia, difuzată anul trecut de Vatican News şi tipărită acum de LEV (Libreria Editrice Vaticana), o reprezintă pe bunica ce-l ţine în braţe pe nepotul de câteva luni pe care Sfântul Părinte a menționat-o în discursul cu ocazia întâlnirii cu tinerii şi familiile în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi (1 iunie 2019).

Această imagine trimisă de Sfântul Părinte arată că Papa Francisc „nu uită nici de România, nici de vizita apostolică făcută anul trecut, așa cum i-a atins inima gestul bunicii din mica imagine”, a afirmat Mons Miguel Maury Buendía.

ÎPS Aurel Percă a adresat mulțumiri Sfântului Părinte Papa care „se gândește la noi”, remarcând că „în toată lumea va circula această imagine frumoasă, care devine un simbol al legăturilor dintre generații. Ne rugăm ca Sf. Părinte să se bucure de sănătate și să ne poarte mereu în gândul său. Și noi promitem că ne vom aminti mereu de el și de prezența sa aici, la București, dar mai ales de învățăturile deosebite pe care ni le-a împărtășit cu acea ocazie”.

Oana Viviana Dimcev