Luna octombrie – declarată în acest an, de Papa Francisc, o „lună misionară extraordinară” – s-a încheiat. Însă, aşa cum aminteşte părintele misionar Aurelian Herciu, într-un material trimis la redacție, Misiunea continuă. Pentru că „misiunea Bisericii este dintru început și rămâne mereu aceeași: mergeți în toată lumea și predicați Evanghelia”.

La Sfânta Liturghie celebrată în seara de 2 noiembrie a.c., în Catedrala Sf. Iosif din București, ÎPS Ioan Robu amintea că Biserica noastră locală are în grijă, de mai mulți ani, două parohii din Kenya, unde slujesc ca misionari preoți din Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB): Pr. Aurelian este paroh la Hurri Hills, iar Pr. Cristian Pişta a preluat din această toamnă comunitatea din Turbi, care va deveni parohie. Din iunie, celor doi preoţi li s-a alăturat Pr. Andrei Petrică Imbrea.

La misiunea ARCB din Kenya „putem participa toţi, în diferite feluri – spunea ÎPS Ioan. Chiar și de la distanță putem fi slujitori ai aproapelui care are nevoie”. „Fiecare om este o misiune – adaugă Pr. Aurelian Herciu, citându-l pe Papa Francisc. Prin Botez, fiecare dintre noi este un misionar. Bucuriile şi speranţele noastre, munca, rugăciunea, greutăţile, suferinţa de fiecare zi sunt parte din munca de răspândire a Evangheliei”.

Pr. Aurelian Herciu şi Pr. Cristian Pişta descriu, în rândurile ce urmează, comunităţile pe care le păstoresc și împărtășesc cu cititorii noștri experiența lor misionară:

Parohia din Hurri Hills este compusă din cinci sate mai mari şi alte cinci sate mai mici (manyate), cu o populaţie de circa 4.000 de persoane. Este vorba de pastori nomazi, în majoritate creştini, dar şi musulmani şi tradiţionalişti. Nu putem spune cu exactitate  numărul catolicilor deoarece încă nu am ajuns în toate comunităţile, ca să avem o evidenţă a tuturor celor botezaţi. Mulţi se declară creştini, chiar dacă nu au fost botezaţi.

Pr. Aurelian Herciu, misionar în Kenya, Africa

Biserica din Hurri Hills

Parohia fiind tânără, este mult de lucru. Refacem edificiul bisericii, prin lucrări de construcţie, renovări, finisări, dar trudim mai ales la zidirea Bisericii interioare, cea din suflete, prin cateheză, formare, rugăciune, sacramente, grupuri parohiale. Şi aici suntem fideli principiului „mântuirea pentru omul întreg şi pentru toţi oamenii”. De aceea lucrăm pe toate planurile: uman, social, educativ (3 şcoli, 9 grădiniţe, burse), sanitar şi, în special, religios.

Toate acestea le facem împreună: noi, cei din misiune, şi dumneavoastră, cei de acasă. Cei trimişi, fără cei care trimit nu pot face nimic. Suntem rodul rugăciunilor, al contribuţiilor şi al credinţei Bisericii locale care ne-a trimis în misiune. Mulţumim pentru tot! Domnul să vă binecuvânteze! (Pr. Aurelian Herciu, Hurri Hils, Kenya)

* * *

Biserica din Turbi

Turbi este un mic orășel cu o populație de cca 4500 persoane, la 120 km nord de Marsabit și 50 km de Sololo și, actualmente, este filiala Parohiei Sololo (una din cele 13). Aflându-se la distanțe destul de mari de centrele parohiale, activitatea pastorală a fost minimă în aceste zone.

Viitoarea Parohie Turbi va avea 7 filiale: localități fixe și multe „manyate” (sate) de nomazi. Din cele 7 localități, doar una are o comunitate catolică deja formată și o capelă deja construită. În restul localităților, principala activitate a Misiunii va fi cea de primă evanghelizare, cu toate aspectele ei.

Vă invit, așadar, să ne însoțiți în acest început de drum prin rugăciunile voastre și, cei care pot, și prin susținere materială. (Pr. Cristian Pişta, Turbi, Kenya)

Pr. Cristian Pișta, misionar în Kenya, Africa

 

Cei care doresc să sprijine financiar Misiunea din Kenya a ARCB pot face oferte în „cutia pentru misiuni” din bisericile Arhidiecezei sau în contul Centrului Misionar Diecezan al Arhidiecezei Romano-Catolice de București:

CENTRUL MISIONAR DIECEZAN
CIF: 29494280
BCR București, Sucursala Tunari
IBAN: RO07RNCB0286125490160001
SWIFT: RNCB RO BU