Revista „Actualitatea creștină”, a Arhidiecezei Romano-Catolice de București, pentru luna noiembrie 2019, se deschide cu editorialul PS Cornel Damian, În care Excelența Sa invită cititorii la o reflecție pe margine Mesajului Papei Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor, celebrată în acest an pe 17 noiembrie. „Nu este nevoie de lucruri extraordinare: o vizită făcută unui bătrân care trăieşte în singurătate, o privire caldă și un zâmbet oferite unei persoane care se luptă cu dificultăţile vieţii”.

La rubrica Focus sunt prezentate cele două vizite apostolice pe care Papa Francisc le va face în noiembrie a.c. în Thailanda și Japonia, și sintetizează Mesajul final al Întâlnirii președinților conferințelor episcopale din Europa – din 3-6 octombrie, la Santiago de Compostela -, mesaj în care episcopii le lansează un îndemn europenilor de a redescoperi rădăcinile comune: “Trezeşte-te, Europa”.

Monica Râpeanu abordează tema donării şi a transplantului de organe, la rubrica “Bioetica”, iar Luc Verly scoate din comorile Arhivei Ghika informaţii inedite despre colaborarea, în materie de muzică liturgică bizantină, dintre Ioan D. Chirescu – capelmaistru, la acea vreme, a bisericii ortodoxe române din Paris – şi monseniorul Vladimir Ghika; un articol tradus în limba română de Iulia Cojocariu.

Revista relatează, de asemenea, evenimentul aşezării, în altarul central al Bazilicii Sacré-Cœur din Paris a relicvei Fericitului Vladimir Ghika, cu ocazia consacrării, pe 20 octombrie a.c., a altarului, de către Monseniorul Michel Aupetit, Arhiepiscopul Parisului. Numărul din noiembrie al publicaţiei revistei este completat de știri din țară, de la Vatican și din lume, anunțuri, idei pentru timpul liber. Revista este diponibilă în parohii și la Librăria Sf. Iosif (vezi aici).