În editorialul numărului din octombrie a.c. al revistei „Actualitatea creștină”, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei noastre, pornind de la Mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor, celebrată la 20 octombrie 2019, amintește vocația misionară a Bisericii și, implicit, a fiecărui botezat.

Luna Misionară Extraordinară, octombrie 2019

Botezați și trimiși să dăm mărturie despre Cristos

PS Cornel Damian

 

Se împlinesc anul acesta 100 de ani de la publicarea Scrisorii apostolice Maximum illud (30 noiembrie 1919) a Papei Benedict al XV-lea, prin care Suveranul Pontif dorea să dea un nou impuls responsabilității misionare a Bisericii de a proclama și anunța Evanghelia. Cristos Înviat le-a spus apostolilor săi: „Mergând în toată lumea, predicați Evanghelia la toată făptura” (Mc 16,15). A împlini această poruncă a Domnului nu este o opțiune pentru Biserică, este o „datorie imprescriptibilă”, așa cum ne învață Conciliul al II-lea din Vatican (AG 7), întrucât Biserica este, prin natura ei, misionară. Cu ocazia acestui centenar, Sfântul Părinte Francisc a declarat luna octombrie din anul acesta Luna Misionară Extraordinară, menită să evoce elanul misionar pe care Biserica l-a proclamat acum o sută de ani, când lumea era răvășită de Primul Război Mondial. Și astăzi Biserica are nevoie de o angajare misionară pentru „a vesti și a duce lumii mântuirea lui Isus Cristos, mort și înviat” (Mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor 2019).

Tema Mesajului Sfântului Părinte este: Botezați și trimiși: Biserica lui Cristos în misiune în lume. Celebrarea Lunii Misionare Extraordinare, octombrie 2019, trebuie să fie pentru fiecare creștin o ocazie de a redescoperi angajamentul de credință asumat la botez prin care îl mărturisim pe Isus Cristos ca unic Mântuitor și Mijlocitor între Dumnezeu și oameni. Suntem botezați și trimiși pentru a împărtăși darul credinței noastre, fără a exclude pe nimeni. În dar am primit, în dar trebuie să împărtășim cu ceilalți. Acest dar nu îl putem trăi singuri, izolați, ci în comunitate, în relație cu ceilalți. Sensul misiunii în Biserică este tocmai acesta: perpetuarea darului divin pentru ca toți să ajungă la mântuire. Citește mai mult…