Vineri 5 iunie a.c. se împlinesc 90 de ani de la crearea Mitropoliei de București. Cu ocazia acestei aniversări, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, va prezida vineri, 5 iunie, la ora 18:30 o Sf. Liturghie solemnă. Celebrarea va fi transmisă în direct de televiziunea catolică Maria TV (în reţeaua de cablu Digi-RDS) şi pe catedralaonline.ro.

ÎPS Aurel îi îndeamnă pe toți – credincioşi, persoane consacrate şi preoţi – să se roage, în acea zi, în mod deosebit pentru unitatea Bisericii Catolice din ţara noastră, amintindu-i în rugăciune pe ierarhii, preoții, persoanele consacrate și credincioșii care au slujit în cadrul Mitropoliei de Bucureşti.

* * *

La 5 iunie 1930 (după Concordatul din 1927, ratificat în 1929) Arhiepiscopia de București a fost ridicată la rang de sediu mitropolitan și sediu primațial al Bisericii Catolice de rit latin din România, iar Mons. Alexandru Theodor Cisar a fost promovat arhiepiscop mitropolit. Papa Pius al XI-lea, prin bulla Sollemni conventione stabilea astfel ierarhia catolică pentru toate riturile, din Regatul României. Pentru ritul latin a stabilit Provincia bisericească de Bucureşti, care cuprindea Mitropolia de Bucuresti, cu patru sufragane: Alba Iulia; Timişoara; Satu Mare și Oradea; şi Iași. Din 1991, Dieceza de Alba Iulia a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie şi a trecut sub jurisdicţia directă a Sfântului Scaun, episcopii acestei arhidieceze participând la Conferinţa Episcopilor din România.