Sâmbătă, 8 august 2020, în cadrul Sfintei Liturghii solemne celebrate în Catedrala Sf. Iosif din Capitală la ora 10.30, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București va primi pallium-ul din mâna Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România. La celebrare vor fi prezenți și episcopii diecezelor sufragane: PS Iosif Păuleț – Episcop de Iași, PS László Böcskei – Episcop de Oradea, PS Jenő Schönberger – Episcop de Satu Mare și PS József Csaba Pál – Episcop de Timișoara.

Sfânta Liturghie va fi transmisă în direct la TVR2, Maria TV și pe www.catedralaonline.ro. De asemenea, celebrarea va putea fi urmărită și pe ecranul din curtea Catedralei Sf. Iosif. Credincioșii care vor participa la celebrare în Catedrală, pentru a corespunde normelor sanitare stabilite de autorități pentru starea de alertă din cauza pandemiei, vor trebui să poarte mască de protecție și să respecte distanța sanitară.

Pallium-ul a fost binecuvântat de Papa Francisc pe 29 iunie, în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Bazilica Sf. Petru din Vatican, și amintește – așa cum a explicat Suveranul Pontif la omilia din acea zi – „unitatea dintre oi și Păstor care, asemenea lui Isus, pune oița pe umerii săi pentru a nu se mai despărți niciodată de ea”. Conform noilor reglementări în ce privește conferirea pallium-ului, stabilite în 2015, Papa nu le mai impune pallium-ul noilor arhiepiscopi mitropoliți, ci îl încredințează acestora la sfârșitul Liturghiei din sărbătoarea Sfinților Petru și Paul. Ca și alți arhiepiscopi mitropoliți, din cauza restricțiilor de călătorie pe timp de pandemie, ÎPS Aurel Percă nu a putut fi prezent la Roma pentru a primi pallium-ul din mâinile Papei Francisc, acest ceremonial fiind delegat Nunțiului Apostolic în România.

Papa Francisc a binecuvântat pallium-ul pe 29 iunie 2020, în Bazilica Sf. Petru din Vatican

Simbol al legăturii speciale cu Papa, pallium-ul exprimă totodată autoritatea pe care Arhiepiscopul Mitropolit, în comuniune cu Biserica Romei, o dobândește de drept în jurisdicția sa. Arhiepiscopul Mitropolit este autorizat să îl poarte numai pe teritoriul propriei Arhidieceze și pe teritoriul diecezelor din provincia sa ecleziastică.

Actualmente, pallium-ul are forma unei fâșii de stofă, lată de cca 5 cm, țesută din lână de culoare albă în formă de colan, așa încât să poată fi purtat pe umeri, deasupra ornatului (planetei); capetele sunt de culoare neagră, ca și cele șase cruci brodate cu fir de mătase. Conform unei vechi tradiții, doi dintre mieii din a căror lână sunt confecționate pallium-urile sunt binecuvântați de Papa în sărbătoarea Sfintei martire Agneza (21 ianuarie). Acești miei sunt oferiți de călugării trapiști de la Abația Tre Fontane din Roma și crescuți apoi de surorile benedictine ale Sfintei Cecilia, din Trastevere (Roma). Surorile benedictine încep pregătirea pallium-urilor imediat după tunderea mieilor, în primăvară, ţesătura fiind realizată pe un război de țesut. Pallium-urile pentru noii mitropoliți sunt apoi predate pe 24 iunie Oficiului pentru celebrările liturgice pontificale, și sunt așezate în fața mormântului Sfântului Petru din Bazilica Sf. Petru, unde rămân până la Liturghia din 29 iunie.