Următoarea Zi Mondială a Tineretului (ZMT) va avea loc în Panama, în perioada 22-27 ianuarie 2019, aşa cum a anunţat Papa Francisc la ultima ZMT, de la Cracovia, din 2016. Tinerii din România vor participa la acest eveniment organizaţi într-un singur grup, naţional. Decizia a fost luată de Comisia pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor catolici din România (CER), la recenta sesiune de lucru desfăşurată la Sighetu Marmației, între 9 şi 11 octombrie. Din partea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti au participat la această întâlnire Pr. Marian Blaj, responsabil al Centrului Diecezan pentru Pastoraţia Tineretului, şi tânăra Andreea Vochin.

Panama este o ţară mică, situată pe partea cea mai îngustă a istmului ce leagă cele două Americi, având doar 3,4 milioane de locuitori. Dintre aceştia, 2,6 milioane sunt catolici, Biserica fiind organizată aici într-o singură Arhidieceză, de Panama, cu 5 dieceze, o prelatură teritorială şi un vicariat apostolic. Ediţia din Panama a ZMT va fi a XXXIV-a şi va avea ca temă: „Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău” (Luca 1,38). Ziua Mondială a Tineretului a fost instituită de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în 1985, după două întâlniri ale tinerilor catolici la Roma, în 1983 și 1984 (cu ocazia Anului Jubiliar al Răscumpărării și, respectiv, a Anului Internațional al Tineretului declarat de UNESCO), care s-au bucurat de o largă participare și au adus roade bogate pastorale.

Zilele Tineretului Catolic se desfăşoară la intervale de 2-3 ani la nivel mondial, iar în anii intermediari, la nivel diecezan şi naţional. După ce în 2017 au participat la întâlniri diecezane, în 2018 tinerii catolici din România sunt invitaţi la Întâlnirea Naţională a Tineretului (INTC), programată a avea loc la Satu Mare, în perioada 25-29 iulie 2018, cu tema „Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu” (Luca 1,30). În cadrul sesiunii de lucru găzduită de Eparhia greco-catolică de Maramureş la Sighetu Marmaţiei, Comisia pentru Pastorația Tineretului a CER a trasat şi liniile generale ale programului pentru INTC, ținând cont de tema aleasă, dar şi de diversitatea de limbă și de rituri.

Conform unui comunicat al Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului publicat de Centrul Diecezan pentru Pastoraţia Tineretului al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, la întâlnirea de lucru de la Sighetu Marmaţiei responsabilii oficiilor diecezane și eparhiale pentru tineri au discutat şi despre Cea de-a XV-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor – din octombrie 2018 -, despre Întâlnirea reprezentanţilor tinerilor din diecezele şi eparhiile din România, și despre alte aspecte diverse referitoare la pastorația tineretului din România. Următoarea întâlnire de lucru a Comisiei pentru Pastorația Tineretului a CER va avea loc în primăvara anului viitor şi va fi găzduită de Dieceza de Satu Mare.

Participanţii la Sesiunea de toamnă a Comisiei pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor catolici din România. Sighetu Marmaţiei, 9 – 11 octombrie 2017. Sursa: cdpt.ro