Sâmbătă, 18 august 2018, la biserica Mănăstirii de la Timișul de Sus (BV) a surorilor Congregatio Jesu va avea loc un eveniment dedicat evocării prezenței episcopului martir Anton Durcovici la Timiș.

Astfel, de la ora 11.00, în biserica surorilor, dedicată Sfintei Tereza a Pruncului Isus, se va celebra o Sfântă Liturghie solemnă prezidată de PS Cornel DAMIAN, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București. După Sf. Liturghie va urma Conferința „Fericitul Anton Durcovici la Timiș”, susținută de Pr. Fabian DOBOŞ, vicepostulatorul Cauzei de canonizare a Fericitului Anton Durcovici.

Anton Durcovici (1888 – 1951) a fost rector al Seminarului „Sfântul Duh” al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, Episcop al Diecezei de Iași și Administrator Apostolic al Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Arestat de pe stradă de Securitate, în ziua de 26 iunie 1949, în timp ce mergea să administreze Sacramentul Sfântului Mir la Popești-Leordeni, a murit în închisoarea de la Sighet pe 10 decembrie 1951, fiind recunoscut mai târziu ca martir pentru credinţă. Pe 17 mai 2014, Papa Francisc l-a ridicat la cinstea altarelor, declarându-l fericit.

Așa cum reiese din agendele sale personale, în timp ce se afla la reședința de vară  a Seminarului diecezan, la Timișul de Jos, Pr. Anton Durcovici a vizitat de mai multe ori comunitatea de la Timișul de Sus a Surorilor Congregatio Jesu (atunci Institutul Sf. Maria) și a celebrat Sf. Liturghie în biserica mănăstirii: în august 1943 – iar de atunci se împlinesc 75 de ani – și în noiembrie 1947, imediat după numirea sa ca episcop de Iaşi.

 

Foto: Pr. Anton Durcovici în biserica de la Timișul de Sus. (Sursa: www.durcovici.ro)

Show Buttons
Hide Buttons