Luni 6 august 2018, în sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, Mons. József Csaba Pál va fi consacrat Episcop de Timișoara, prin impunerea mâinilor PS Martin Roos – administrator apostolic de Timişoara, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate în Catedrala Sfântul Gheorghe din capitala Banatului. ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de București – va fi co-consacrator, alături de ÎPS György Jakubinyi – Arhiepiscop de Alba Iulia.

La celebrare va participa și PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB). De asemenea, ÎPS Ioan și PS Cornel vor concelebra marți, 7 august, la Sf. Liturghie pontificală pe care noul episcop consacrat Mons. József Csaba Pál o va prezida în Bazilica Minor a Sanctuarului marian de la Maria Radna.

Mons. József-Csaba Pál, care până acum a fost arhidecan al Arhidiaconatului Banatului Montan și Paroh la Reșița (Dieceza de Timișoara), a fost numit pe 16 mai 2018 Episcop de Timișoara de către Papa Francisc, care a acceptat, totodată, retragerea de la conducerea Diecezei a Episcopului Martin Roos, care a ajuns la limita de 75 de ani indicată de Dreptul Bisericesc. Mons. Pal va fi – conform unui comunicat al Conferinței Episcopilor catolici din România – al patrulea episcop al Diecezei de Timișoara înființată canonic în 1923, și al 91-lea succesor al Sfântului Gerard (1030-1046), primul ierarh al Episcopiei de Cenad care cuprindea teritoriul actualei Dieceze de Timișoara.

Dieceza Romano-Catolică de Timișoara are în structură patru arhidiaconate, 74 parohii, 8 protopopiate, deservite de peste 90 de preoți diecezani și călugări. Este o dieceză multietnică, formată din credincioşi maghiari (44,1%), români (27,1%), germani (10,9%), croați (4,8%), bulgari (4,4%), slovaci (2,2%), rromi (2,6%), cehi (1,8%) şi alte etnii (1,9%).

Show Buttons
Hide Buttons