Doi preoți din Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB), Pr. Marian Blaj – responsabil diecezan cu pastorația tineretului, și Pr. Ciprian Matei – preot vicar la Parohia Sf. Pius din Pietrelcina, Constanța, se află în aceste zile în vizită în Misiunea catolică din Sololo, Dieceza de Marsabit, Kenya, administrată de preotul român Aurelian Herciu, din Arhidieceza noastră, și sprijinită financiar de ARCB. Cei doi preoți ne-au trimis la redacție o mărturie:

Pe urmele misionarilor din Sololo

Luni, 26 februarie a.c., doi preoți din Arhidieceza Romano-Catolică de București – Marian Blaj și Ciprian Matei -, împreună cu Pr. Alin Herciu și voluntara Cristina Iancu, din Dieceza de Iași, am plecat din București cu destinația Kenya, mai exact Sololo. Despre Kenya s-au auzit multe în Arhidieceza noastră, în ultima perioadă, prin promovarea cutiilor misionare ca instrument de fapte bune.

Realitatea din fotografii sau filme nu se poate compara cu aceea pe care oricine care vine aici o experimentează. De la viața plină de zarvă și forfotă a locuitorilor din Nairobi, capitala Kenyei, mergând spre nordul țării (cca 11 ore), ajungi la sărăcia, simplitatea și uimitor bucuria cu care triăiesc oamenii din Sololo. Împreună cu proaspătul paroh al comunității din Sololo, Pr. Aurelian Herciu – preot al Arhidiecezei de București, am vizitat câteva dintre filiale și oamenii care trăiesc în această Misiune – de la grădiniță și spital, susținute de Arhidieceza de București, la câteva dintre casele oamenilor -, pentru a încerca să înțelegem, măcar puțin, cum reușesc să trăiască acești oameni în asemenea condiții.

Sărăcie există și în România, dar aici parcă are un caracter general, aproape că e văzută ca o normalitate și, cu toate acestea, în multe momente îi vezi cu zâmbetul pe buze. Cu siguranță văd frumusețea vieții în aspecte și lucruri mult mai simple. La fel am observat și pe chipul credincioșilor din filialele pe care le-am vizitat: Wayegodha, Golole, Makutana și Torbi. Misiunea are 13 filiale, dar într-un timp atât de scurt nu am putut ajunge la toate, mai ales că sezonul ploios a îngreunat deplasarea noastră în satele lipsite de asfalt, curent electric sau măcar apă curentă.

Duminică, 4 martie, toți preoții prezenți am celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială „Coborârea Duhului Sfânt”, împreună cu comunitatea, și a fost într-adevăr o adevărată sărbătoare. A fost un timp în care ne-am rugat împreună: ei pentru oaspeții prezenți și binefăcătorii de peste hotare, iar noi pentru credincioșii din comunitate și o muncă misionară cât mai rodnică.

Aici, în parohie, l-am mai întâlnit pe Părintele James Wario, din Nort-Horr, preot vicar în aceeași dieceză de Marsabit, pe cei doi seminariști români veniți aici pentru experiență pastorală – Ștefan Lenghen și Iulian Cochior -, și pe surorile din Congregația Surorile Franciscane ale Sfântului Iosif, care ne-au întâmpinat cu mare bucurie.

Experiența noastră va continua și în zilele următoare, iar marți, 6 martie, vom vizita comunitatea Maikona, administrată de preoții români din Dieceza de Iași. Cu siguranță și ei doresc să i-a parte la entuziasmul nostru.

Sunt zile încărcate, dar frumoase, în care întâlnim oameni și trăim experiențe noi. Vă transmitem salutul preoților de aici și recunoștința lor, precum și a credincioșilor pe care ei îi păstoresc.

Un salut cordial din partea lor: „Asanteni sana! Mungu awabariki” (Mulțumim frumos! Dumnezeu să vă binecuvânteze!)

Pr. Ciprian Matei și Pr. Marian Blaj

Show Buttons
Hide Buttons