panorama cioflicenib

Primii părinți carmelitani desculți au venit în România în anul 2000, comunitatea aparținând de Provincia italiană din regiunea Veneto. Proiectul de construire a ansamblului mănăstiresc de la Ciofliceni (Snagov) – un sat la circa 30 km de București – a început în 2003. În anul 2006, deși șantierul era încă în lucru, călugării s-au putut muta totuși în mănăstirea de la Ciofliceni, până în acel moment locuind într-un apartament din capitală.

Întregul ansamblu mănăstiresc cuprinde un spațiu al comunității părinților carmelitani desculți (cu capelă proprie), o casă de oaspeți (cu capelă proprie) și o biserică-sanctuar. Casa de oaspeți găzduiește deja de câțiva ani întâlniri de lucru, de rugăciune sau de formare a preoților, persoanelor consacrate, laicilor, grupurilor parohiale, a unor instituții ecleziale etc., atât cu caracter național cât și internațional.

Proiectul de construire a bisericii mănăstirii a început în mai 2012, lucrările încheindu-se în mai 2014. Complexul monahal îmbină într-un mod unic și armonios elemente arhitecturale occidentale cu cele specific românești, fiind opera comună a unui arhitect ortodox român, Tudor Rădulescu, și a unui arhitect catolic sloven, Andrej Stepancic.

Partea artistică i-a fost încredințată preotului iezuit Marko Rupnik, artist sloven, director al Centrului internațional Aletti din Roma: el a realizat vitraliile și mozaicurile bisericii.

IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, a declarat biserica mănăstirii sanctuar marian diecezan.

Biserica este închinată Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, cu hramul la 16 iulie. A fost consacrată la 30 mai 2015.

Show Buttons
Hide Buttons