PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, a participat marți, 5 septembrie 2017, la ceremonia consacrării Catedralei romano-catolice din Priștina (Kosovo), dedicată Sfintei Tereza de Calcutta. Sfânta Liturghie şi ritul consacrării noului lăcaş de cult au fost prezidate de cardinalul albanez Ernest Simoni Troshani. La celebrare au participat şi delegaţii ale comunităţii musulmane şi Bisericii Ortodoxe Sârbe, președintele Kosovo dl. Hashim Thachi, personalităţi din sfera politică, culturală şi artistică.

Foto: fb.com/katedralja.org

Evenimentul are loc la 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a Maicii Tereza de Calcutta care, în decursul vieții, a fost la Priștina de cinci ori. Noua catedrală a fost declarată şi sanctuar, şi va fi inclusă de Opera Romana Pellegrinaggi în lista locurilor de pelerinaj dedicate Maicii Tereza, alături de Skopje – oraşul natal al sfintei şi capitală a Macedoniei -, a Prizren – oraşul natal al părinţilor ei, în Kosovo – şi sanctuarul de la Letnica, în Polonia – unde a primit prima chemare la viaţa consacrată.

Lucrările la Catedrala din Priştina au durat 10 ani, sanctuarul fiind opera arhitectului italian Livio Sterlicchio, care a ales să realizeze construcţia în stil romanic. Terenul pe care a fost ridicată catedrala a fost pus la dispoziţie de Primăria din Priştina, cu sprijinul defunctului preşedinte al Kosovo, Ibrahim Rugova, care dorea foarte mut construirea sanctuarului. Piatra de temelie a Catedralei a fost așezată la 26 august 2005, dar lucrările au început în 2007. Catedrala are o lungime de 77,40 metri, lărgime de 42,30 metri, înălțime de 32,50 metri, fiind considerată una dintre cele mai mari din Balcani.

Foto: fb.com/katedralja.org

Construcția a fost posibilă datorită donațiilor credincioșilor din Kosovo și ale albanezilor din Europa și Statele Unite al Americii. Printre donatori au fost și mulți musulmani și chiar necredincioși, atrași de figura Maicii Tereza. „Catedrala a fost construită nu cu dolari sau euro, ci cu inima și bunăvoința oamenilor”, a afirmat Mons. Lush Gjergij, Vicar general al Administraţiei Apostolice din Prizren şi biograf oficial al Maicii Tereza. „Viața, mesajul, valorile cu care Maica Tereza a cucerit lumea întreagă, trebuie să continue să trăiască în inimile noastre, iar catedrala, dedicată micii surori, va fi un semn vizibil al acestui lucru”, a declarat pentru Agenzia SIR Mons. Gjergij.

Maica Tereza de Calcutta (născută Agnes Gonxhe Bojaxhiu), s-a născut în Macedonia de astăzi, într-o familie albaneză. La 18 ani și-a exprimat dorința de a se consacra lui Dumnezeu ca misionară și a intrat în Congregația Surorile Misionare ale Sf. Fecioare Maria de Loreto. În 1928 a mers în Irlanda, iar după un an în India. În 1931 a depus primele voturi, luându-și numele de Sora Maria Tereza a Pruncului Isus (din devoţiune faţă de Sf. Tereza din Lisieux), iar timp de aproape zece ani a predat istorie şi geografie elevelor din Colegiul din Entally, în zona de este a Calcuttei. La 10 septembrie 1946, în timp ce se afla în tren, în drum spre Darjeeling, pentru exerciţii spirituale, a simţit „a doua chemare”: de a întemeia o nouă congregație. La 16 august 1948 a iești din Congregația Surorilor de Loreto, începând în Calcutta o viață de slujire a celor mai săraci dintre săraci. A înființat Congregația Misionarele Carității. A murit la Calcutta la 5 septembrie 1997. A fost beatificată de Sf. Papă Ioan Paul al II-lea la 19 octombrie 2003 și declarată sfântă de Papa Francisc la 4 septembrie 2016.

ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de Maica Tereza de Calcutta, la sediul Arhiepiscopiei (29 mai 1990).

Maica Tereza de Calcutta a fost și în România, de mai multe ori, preocupată de soarta copiilor orfani instituționalizați. Prima sa vizită în țara noastră a fost în mai 1990, la București, unde a înfiinţat şi o comunitate a congregaţiei sale. Astăzi, în Arhidieceza Romano-Catolică de București activează două congregații religioase care trăiesc spiritualitatea Maicii Tereza: Misionarele Carității (două comunități) și Misionarii Carității (o comunitate).


Album foto de la consacrarea Catedralei din Priștina dedicată Maicii Tereza: aici.