POSTUL MARE 2019

rugăciune | post  | pomană

„Creația așteaptă cu nerăbdare revelarea fiilor lui Dumnezeu” (Rom 8,19)

Iubiți frați și surori,

În fiecare an, prin Maica Biserică, Dumnezeu „dăruiește credincioșilor săi harul ca în fiecare an, cu suflete curățate de păcat, să aștepte plini de bucurie tainele sfinte ale învierii. Pentru ca […] să primească cu prisosință harul pe care tu îl reverși asupra fiilor tăi” (Prefața pentru Postul Mare, I). În acest mod putem merge, din Paște în Paște, spre împlinirea acelei mântuiri pe care deja am primit-o grație misterului pascal al lui Cristos: „căci în speranță am fost mântuiți” (Rom 8,24). Acest mister de mântuire, deja activ în noi în timpul vieții pământești, este un proces dinamic care include și istoria și întreaga creație. Sfântul Paul ajunge să spună: „Creația așteaptă cu nerăbdare revelarea fiilor lui Dumnezeu” (Rom 8,19). În această perspectivă aș vrea să ofer și câteva idei de reflecție, care să însoțească drumul nostru de convertire în următorul Post Mare.

Mesajul Papei Francisc pentru Postul Mare

 

Postul Mare: drum de convertire și timp de speranță

Postul Mare – acest timp liturgic de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului, care anul acesta începe pe 6 martie, în Miercurea Cenușii – este marcat, în celebrările liturgice, de Misterul Pascal al lui Cristos, adică de pătimirea, moartea și Învierea Lui.

Ne gândim la Cristos Înviat care ne cheamă să ieșim din „întunericul” nostru și să mergem spre El, care este Lumină. Astfel Postul Mare este un drum spre Înviere. Rămâne un timp de penitență, de mortificare, dar nu ca scop în sine, ci mai degrabă ca un ajutor eficient spre întâlnirea cu Cristos și spre redescoperirea identității noastre de botezați, o renaștere din Duh, așa cum îi spune Mântuitorul lui Nicodim: „Adevăr, adevăr îți spun: dacă cineva nu se naște din apă și Duh, nu poate să intre în împărăția lui Dumnezeu. Ce este născut din trup, trup este, iar ce este născut din Duh, duh este” (In 3,5-6).

Iată de ce Postul Mare, prin natura sa, este un timp de speranță!

Mesajul PS Cornel Damian pentru Postul Mare

Când începe Postul Mare în 2019?

Postul Mare începe în fiecare an cu Miercurea Cenușii. În anul 2019, în Calendarul romano-catolic, Miercurea Cenușii este în ziua de 6 martie. În Miercurea Cenușii credincioșii sunt chemați să țină post și abstinență și să participe în biserici la ritul impunerii cenușii.

De ce se presară cenuşă pe capul credincioşilor?

În Miercurea Cenuşii preotul presară cenuşă pe capul credincioşilor spunând: „Aminteşte-ţi că din pământ eşti şi în pământ te vei întoarce” sau „Convertiţi-vă şi credeţi în Evanghelie”. Acest gest îi aminteşte omului că este muritor şi că are nevoie de convertire.

De unde provine cenușa?

Cenușa din Miercurea Cenușii provine de obicei din arderea ramurilor păstrate de la Duminica Floriilor a anului precedent. Înainte de a fi distribuită credincioşilor, cenuşa este stropită cu apă sfinţită şi incenzată (tămâiată).

De ce durează Postul Mare 40 de zile?

În Biblie se regăsește de mai multe ori numărul 40: potopul a durat 40 de zile și 40 de nopți (cfr. Gen 7,12); evreii au trăit în pustiu 40 de ani (cfr. Deut 8,2); Ezechiel a stat culcat 40 de zile pe partea dreaptă, ca simbol al pedepsei divine asupra cetății Ierusalimului (cfr. Ez 4,6); Moise a postit timp de 40 de zile pe muntele Sinai înainte de a primi Tablele Legii (cfr. Ex 24, 12-17); 40 de zile a călătorit Ilie prin deșert, fugind de răzbunarea reginei Izabela (cfr. 1Regi 19,1-8); Isus, după ce a fost botezat de Ioan în Iordan, înainte de a începe activitatea sa publică, a petrecut 40 de zile și 40 de nopți în deșert în rugăciune și post (cfr. Mt 4,2).
Încă din secolul al IV-lea, în Biserică se practica o perioadă de pocăință și reînnoire interioară, prin post și abstinență. Prin cele 40 de zile ale Postului Mare, Biserica se unește cu misterul lui Isus în pustiu (cf. Catehismul Bisericii Batolice, nr. 540). Urmând exemplul lui Isus, credincioșii sunt chemați la un timp de pregătire pentru solemnitatea Învierii Domnului, prin reînnoire spirituală în rugăciune, prin practicarea faptelor de caritate și printr-o atitudine de pocăință în post și abstinență.

Care sunt zilele de post și abstinență?

Conform legii Bisericii (Codul de drept canonic), zilele obligatorii de post, pentru catolicii de rit latin (romano-catolici) cu vârste între 18 și 60 de ani, sunt: Miercurea Cenuşii şi Vinerea Sfântă.

Ce înseamnă post și abstinență?

Postul exprimă participarea trupului la drumul de convertire şi favorizează abţinerea de la păcat.
Post înseamnă abținere de la mâncare și băuturi alcoolice în semn de pocăinţă; persoanele cu vârste între 18 și 60 de ani mănâncă doar o dată în zi pe săturate – excepție fac persoanele bolnave sau care urmează un tratament medicamentos și cele care desfășoară munci foarte grele.
Abstinenţă înseamnă abținerea de la carne și este un semn al abandonării unei vieţi prospere pentru a trăi o viaţă sobră.
De asemenea, în timpul Postului Mare, disciplina bisericească interzice, în spirit de pocăinţă, tuturor credincioşilor care au împlinit vârsta de 14 ani, consumul de carne în zilele de vineri.
Biserica recomandă ca în această perioadă pocăinţa trupească să fie însoţită de o rugăciune mai intensă şi asiduă, şi de săvârşirea de fapte de caritate, acordând mai mult spaţiu lui Dumnezeu.

Când se încheie Postul Mare?

Postul Mare se încheie în Joia Sfântă, când începe Triduum-ul Pascal, Joia Sfântă, Vinerea Sfântă și Sâmbăta Sfântă, care culminează cu celebrarea Învierii Domnului.

Ce este specific, liturgic, timpului Postului Mare?

La Liturghiile din timpul Postului Mare nu se cântă Aleluia şi Gloria.
Culoarea liturgică este violet, cu excepția Duminicii Bucuriei (a patra din timpul Postului) şi a sărbătorilor din această perioadă (de ex. Sfântul Iosif – la 19 martie; hramul unei biserici – sărbătoare pentru respectiva comunitate parohială, etc).
În Post nu se celebrează sacramentul căsătoriei.
Aranjamentele florale lipsesc în această perioadă de la altar, excepţie făcând sărbătorile şi Duminica Bucuriei.

Show Buttons
Hide Buttons