Festivalul internațional de muzică clasică și contemporană „Țintea Muzicală” a împlinit anul acesta o vârstă rotundă. Aflat la cea de a 10-a sa ediție, festivalul s-a încheiat cu un concert ce a avut loc sub cupola de asemeni rotundă, generoasă, luminoasă a bisericii romano-catolice „Cristos Rege” din Ploiești, biserică devenită deja partener al festivalului care, iată, poposește aici cu bucurie în fiecare an.

Îmbrățișând o temă legată de astă dată de CENTENARE, de cifra 100 – de 10 ori câte 10 -, festivalul a alcătuit pentru ultimul concert un program care s-a deschis cu o horă – dansul în cerc care stă sub semnul aceluiași „rotund“. Este vorba de Hora unirei de Alexandru Flechtenmacher în aranjamentul pentru vioară și pian de George Enescu, lucrare interpretată de tânăra violonistă Mihaela Mitrofan acompaniată la pian de Adriana Maier. Au urmat câteva lucrări franceze, din care primele au omagiat doi compozitori cu o muzică adâncă, plină de armonie, de poezie: Claude Debussy și Lili Boulanger, amândoi plecați din această lume în anul 1918. Ultima dintre ele, de o altă factură, a încălzit și înseninat inimile ascultătorilor atât prin textul de o profunzime aparte, cât și prin armonia încărcată, dar plină de naturalețe: este vorba de Au matin din tripticul pentru voce și orgă Les Angélus de Louis Vierne. Soliști au fost mezzosoprana Carolina Iulia Astanei și pianistul Otto Probst, ambii veniți din Austria, dar cu reală deschidere către muzica franceză.

Foto: fb.com/Parohia Romano-Catolică Ploiești

Paginile românești incluse în programul acestei seri de muzică de la biserica „Cristos Rege” au inclus piese scrise înainte de 1918 – Somnoroase păsărele de Gheorghe Dima, Primavera de Alfonso Castaldi, trei lieduri de Constantin Brăiloiu, Bagatela de Ion Scărlătescu și, din nou, o lucrare provenită din dansul în cerc tipic acestui spațiu geografic: Hora staccato de Grigoraș Dinicu – dar și piese contemporane, semnatarii lor fiind Dana Cristina Probst și Sebastian Dumitrescu.

Așa cum concertul a început cu rugăciunea Tatăl nostru rostită la îndemnul Părintelui Iosif Imbrișcă de toți cei prezenți – invitați,credincioși ai parohiei, artiști – el s-a și încheiat cu o rugăciune, de astă dată muzicală: Pie Jesu pentru voce și orgă de Lili Boulanger, ultima lucrare a compozitoarei franceze plecată din această lume la numai 24 de ani. Cercul s-a închis în infinitul către care ne îndreptăm ochii cu toții – prin muzică, prin cuvânt, prin inimă.

Închei și eu aceste puține rânduri cu versurile pe care Louis Vierne a compus piesa Au matin, cu bucuria întâlnirii prin sunete și gânduri dintre noi, cei câțiva muzicieni de mai de departe sau de mai aproape, și comunitatea deosebită a bisericii Cristos Rege din Ploiești:
Sur ma ville endormie a sonné l’Angélus,
L’Angélus des clochers en hommage à Marie:
Vois comme fuit la nuit et comme le salut de l’Archange
est joyeux sur ma ville endormie.
Comme faon de la biche au revers des côteaux
Va bondir le soleil!…

Dana Cristina Probst

——————————
Galerie foto, aici.

Show Buttons
Hide Buttons