„Papa Francisc a decis să-i invite pe toți credincioșii, din întreaga lume, să se roage zilnic rozariul, pe parcursul întregii luni octombrie, și să se unească astfel în comuniune și în pocăință, ca popor al lui Dumnezeu, în a-i cere Sfintei Maici a lui Dumnezeu și Sfântului Mihail Arhanghelul să ocrotească Biserica de diavol, care caută mereu să ne despartă de Dumnezeu și între noi”, a anunțat Sfântul Scaun printr-un comunicat de presă dat publicității sâmbătă, 29 septembrie a.c.

În plus, toți credincioșii sunt invitați să încheie recitarea rozariului cu invocația „Sub ocrotirea ta alergăm” și cu rugăciunea la Sf. Mihail Arhanghelul, care ne ocrotește și ne ajută în lupta împotriva celui rău (cfr. Apoc 12,7-12). Prin aceste rugăciuni mariane, Sfântul Părinte „le cere credincioșilor să se roage pentru ca Sfânta Maică a lui Dumnezeu să ia Biserica sub mantia sa protectoare: pentru a o feri de atacurile celui rău, marele acuzator, și să o facă, în același timp, tot mai conștientă de vinovățiile, erorile, abuzurile comise în prezent și în trecut, și angajată în a le combate fără vreo ezitare pentru ca cel rău să nu învingă”.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București le-a transmis preoților Arhidiecezei cererea de rugăciune a Papei Francisc, iar PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, i-a invitat personal pe credincioșii prezenți luni, 1 octombrie, la Sf. Liturghie a hramului bisericii Sf. Tereza din capitală, să răspundă solicitării Sfântului Părinte.

„Așa cum știți – a spus Excelența Sa -, Sfântul Părinte Papa Francisc a dorit ca această lună octombrie să aibă un caracter special. Pe lângă Sinodul care se va desfășura la Roma sub autoritatea Sfântului Părinte, suntem invitați să ne rugăm în luna octombrie rozariul – este, de altfel, luna sfântului rozariu -, și să ne rugăm în mod deosebit Sfântului Arhanghel Mihail. Cu o intenție foarte bine precizată: ca Bunul Dumnezeu să ocrotească Biserica de asaltul diavolului, de asaltul celui rău. Și este important ca dumneavoastră, la Liturghie, dar și în particular, să țineți cont de aceste intenții pe care ni le propune Sfântul Părinte, gândindu-vă că faceți parte din această Biserică a lui Cristos”.

Nu este prima oară când un Suveran Pontif atrage atenția asupra atacurilor diavolului asupra Bisericii. Papa Benedict al XVI-lea afirma: „Biserica este mereu amenințată, există mereu pericolul, opoziția diavolului care nu acceptă ca în omenire să fie prezent acest nou Popor al lui Dumnezeu, să fie prezența lui Dumnezeu într-o comunitate de viață” (Discurs la întâlnirea cu parohii din Dieceza de Roma, 10 martie 2011). Iar Papa Paul al VI-lea semnala aversiunile la adresa Bisericii și a capului ei, în perioada de după Conciliul Vatican II: „Se credea că după Conciliu avea să urmeze o zi însorită pentru istoria Bisericii. A venit în schimb o zi înnourată, de furtună, de întuneric, de căutare, de nesiguranță. (…) Credem că ceva nefiresc a venit în lume tocmai pentru a tulbura, pentru a sufoca roadele Conciliului Ecumenic, și pentru a împiedica Biserica să izbucnească în cântare de bucurie pentru că a ajuns la plinătatea cunoașterii de sine” (Predică în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, 29 iunie 1972).

 

*   *   *

Iată cele două rugăciuni pe care Papa Francisc ne roagă să le adăugăm la finalul recitării sfântului rozariu:

Sub ocrotirea ta alergăm, Sfântă Născătoare de Dumnezeu. Nu dispreţui rugăciunile noastre în nevoile noastre, ci ne mântuieşte pururi de orice primejdie, Fecioară Slăvită şi Binecuvântată.

Sfinte Arhanghel Mihail, apără-ne în luptă; ocroteşte-ne împotriva curselor diavolului. Cu smerenie te rugăm ca Dumnezeu să-l învingă, iar tu, Principele oştirii cereşti, prin puterea dumnezeiască, înlănţuieşte în iad pe satana şi pe celelalte duhuri rele, care umblă rătăcind prin lume spre pierderea sufletelor! Amin

Show Buttons
Hide Buttons