Foto: iezuiti.ro

La 65 de ani de la naşterea pentru Cer a Fericitului martir pentru credință Vladimir Ghika, 53 de persoane consacrate din Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti au vizitat în pelerinaj, pe 15 iunie a.c., locul acestei nașteri pline de dureri cumplite, dar și de rod! Surorile și frații prezenți i-au avut drept „călăuze” la Fortul 13 din Închisoarea Jilava pe domnii Cornel Bărbuț și Iulian Oanță de la Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”.

Aceștia ne-au transformat fiecare prag trecut în celulele inundate în tot atâtea mistagogii sau inițieri în credința trăită fără rest de martiri, făcându-ne să mergem efectiv pe urmele lor… prin apă! Iar Sfânta Liturghie celebrată chiar la poarta „Zonei interzise” ne-a făcut să medităm la Teologia slujirii aproapelui, scrisă nu cu cerneală, ci cu propriul sânge de promotorul neobosit al Adorației Euharistice care a fost Fericitul Vladimir, Prințul devenit cerșetor din iubire pentru Dumnezeu și aproapele.

Desfășurat sub semnul apei, pelerinajul de la Jilava a continuat în același registru, mergând spre Biserica Drăgănescu. Pe drum am prânzit în minunata Deltă a Neajlovului și am făcut o scurtă vizită la istorica Mănăstire Comana.

Capătul de drum spiritual ne-a găsit tot lângă ape, pe marginea lacului Mihăilești, acolo unde soția preotului paroh ne-a permis să luăm parte din moștenirea artistică și duhovnicească a altui însoțitor de suflete, părintele Arsenie Boca. Interpretările enigmaticelor fresce au avut ca punct de confluență reprezentarea celor două bazilici – Sfânta Sofia din Constantinopol și Sfântul Petru din Roma – zugrăvite împreună, moment în care am cântat cu toții „Cu noi este Dumnezeu”.

Vii mulțumiri tuturor celor care au făcut posibil „să mergem împreună” în acest pelerinaj de viață consacrată, la două săptămâni după îndemnul profetic al Papei Francisc și insuflați de Duhul Sfânt, Mângâietorul: „căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de chibzuință”! (2 Tim 1,7)

Marius Taloș SJ
iezuiti.ro

 

Show Buttons
Hide Buttons