pieghevole-programma_crÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, participă în aceste zile la celebrarea, în Italia, a Zilei Naționale a Mulțumirii (Giornata Nazionale del Ringraziamento), organizată de Conferința Episcopilor catolici din Italia. Ajunsă la cea de a 66-a ediție, Ziua Națională a Mulțumirii este găzduită în acest an de Dieceza de Trapani și Dieceza de Mazara del Vallo (ambele în Sicilia) și are ca temă: „Tu faci să răsară iarbă pentru animale și verdețuri în folosul omului, ca el să scoată hrană din pământ” (Ps 104,14).

Celebrarea Zilei Naționale a Mulțumirii din acest an are două momente: primul, sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la Trapani, unde a avut loc un seminar de studiu intitulat „Semințe hrănitoare pentru un viitor sustenabil”, urmat de un pelerinaj la sanctuarul marian din Trapani, unde Episcopul locului, Mons. Pietro Maria Fragnelli, a prezidat Liturgia cuvântului; al doilea, duminică, 13 noiembrie 2016, la Mazara del Vallo, unde, după o serie de activităţi desfăşurate în cursul dimineţii în Piaţa Republicii, la ora 11.00 se va celebra o Sf. Liturghie solemnă în Catedrala Preasfântul Mântuitor, după care va urma o legătură video cu Piaţa Sf. Petru, din Roma, pentru rugăciunea Îngerul Domnului cu Papa, şi ritul binecuvântării agricultorilor şi a utilajelor.

ÎPS Ioan Robu, invitat la eveniment de către Conferinţa Episcopală Italiană, a participat sâmbătă, 12 noiembrie a.c., la seminarul de la Trapani. Luând cuvântul, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti i-a mulțumit Mons. Fragnelli pentru invitație și i-a felicitat pe organizatori pentru celebrarea Zilei Naționale „del Ringraziamento”. Totodată, ÎPS Ioan și-a exprimat regretul că în România nu este o astfel de celebrare și a declarat că va face tot posibilul pentru a o introduce și în țara noastră. „Este important să mulțumim, cum insista și Papa, cu atât mai mult să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile sale!”, a subliniat Arhiepiscopul.

ips_cei_12112016_3

Excelența Sa a participat apoi la pelerinajul la Sanctuarul Madonna di Trapani și la celebrarea Liturgiei cuvântului, în biserica sanctuarului diecezan. În cursul serii, va concelebra, alături de Episcopul de Trapani, Încheierea Anului Milostivirii la nivel diecezan și închiderea Porții Sfinte a Catedralei Sf. Laurențiu, din Trapani.

Duminică, 13 noiembrie, ÎPS Ioan va fi la Mazara del Vallo, unde va concelebra Sf. Liturghie, în Catedrala Preasfântul Mântuitor, alături de Mons. Domenico Mogavero – Episcop de Mazara del Vallo, și Mons. Pietro Maria Fragnelli – Episcop de Trapani. Apoi, va participa la celelalte evenimente organizate de Dieceza de Mazara del Vallo cu ocazia Zilei Naționale a Mulțumirii.

„Celebrarea Zilei Mulțumirii ne obligă să ne punem o întrebare: care este vocația specifică a teritoriului nostru și cum putem regândi dezorientarea post-industrială ca pe o oportunitate pentru o revenire sustenabilă la teritoriu? E în curs o revoluție culturală care țintește spre descoperirea și valorificarea prietenoasă a teritoriului, în sensul său cât mai legat de loc, privind la specificul nostru și corectând, dacă e necesar, perspectiva. Pornind de la grija pentru sol și de la tutelarea biodiversității semințelor care reprezintă legătura dintre trecut și viitor, de la necesitatea de a include animalele și întreaga creație în acea nouă paradigmă unificatoare a ecologiei integrale pe care o propune Papa Francisc”, a explicat Episcopul de Trapani, Mons. Pietro Maria Fragnelli, într-un comunicat al diecezei.


Vezi galerie foto aici.