litrc_6

Pelerinajul este un semn exterior al drumului de credință, interior, la care fiecare este chemat pentru a deveni tot mai mult instrumente vii ale milostivirii lui Dumnezeu, le-a explicat ÎPS Ioan Robu în această dimineață pelerinilor români catolici, în omilia din cadrul Sfintei Liturghii pe care a prezidat-o la altarul central (Della Cattedra) al Bazilicii Sf. Petru din Vatican. Circa 500 de laici și persoane consacrate, 20 de preoți și patru episcopi participă în aceste zile la pelerinajul organizat la Roma, de Biserica Catolică din România, cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii. Toți împreună, romano-catolici și greco-catolici, după ce au parcurs pe jos Via della Conciliazione și au trecut prin Poarta Sfântă a bazilicii vaticane, au participat la Sfânta Liturghie solemnă celebrată în bazilică.

„Am venit la Roma, am făcut un drum, un pelerinaj, și pelerinajul acesta exterior ne vorbește despre un alt parcurs, un alt itinerar al nostru, al fiecăruia: un parcurs, un itinerar interior. E un drum în care ne recunoaștem ca fiind iubiți și iertați de Dumnezeu, ne recunoaștem regăsiți de Păstorul cel Bun, ne recunoaștem reveniți la adevărata noastră legătură interioară cu Dumnezeu”, a arătat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București și vicepreședinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România. „Noi toţi trebuie să devenim instrumente vii ale milostivirii lui Dumnezeu, iar pe drumul de mărturisire a milostivirii lui Dumnezeu nu suntem niciodată singuri”, a mai spus Arhiepiscopul, amintind sfinți precum Maica Tereza de Calcutta și Padre Pio, care sunt pentru credincioși modele, inspirație și însoțitori pe drumul credinței.

Pelerinajul, care se desfăşoară în perioada 9-11 septembrie 2016, este o inițiativă a Conferinței Episcopilor catolici din România, intitulată „România în pelerinaj la Roma”, și este organizat cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii. Din Arhidieceza Romano-Catolică de București participă 40 de persoane, însoțite de trei preoți și cei doi episcopi ai Arhidiecezei. În cele trei zile ale pelerinajului, grupul de pelerini trece prin Poarta Sfântă a Bazilicii Sf. Petru, de la Vatican, se roagă la mormântul Sfântului Petru, vizitează cripta cu mormintele papilor și Bazilica vaticană, participă împreună la Sfânta Liturghie, la rugăciunea „Angelus” – duminică, în Piaţa Sfântul Petru – şi la audienţa jubiliară pe care Papa Francisc o va ţine sâmbătă, 10 septembrie a.c., în Piaţa Sfântul Petru. Suveranul Pontif va saluta grupul de pelerini români atât sâmbătă, în cadrul Audienţei jubiliare, cât şi duminică, după recitarea rugăciunii „Angelus” (Îngerul Domnului). Duminică, la rugăciunea „Angelus” din Piaţa Sf. Petru, pelerinilor din România li se vor alătura şi comunităţile catolice româneşti din Roma şi împrejurimi.

litrc_7

 pelerinaj-roma_8

Show Buttons
Hide Buttons