ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, a aflat cu tristețe de trecerea la cele veșnice a scriitorului Augustin Buzura. În seara de marți, 11 iulie 2017, ÎPS Ioan i-a adus un ultim omagiu domnului Augustin Buzura, membru al Academiei Române, care a încetat din viaţă luni, 10 iulie a.c.

„Rugându-mă aseară la sicriul domnului Augustin Buzura – a declarat ÎPS Ioan -, l-am încredințat milostivirii lui Dumnezeu și mijlocirii Maicii Domnului pe acela lângă care, întâlnindu-l la diferite ocazii, am avut senzația prieteniei adevărate și a apropierii sufletești fără pregătiri și fără așteptări. Privindu-i fotografia de lângă sicriu îmi treceau aseară prin minte nume de romane și personaje pe care le-a dat lumii noastre acest scriitor celebru. Pe unele personaje le-a purtat printre „florile răului”, dar creatorul lor, Augustin Buzura a păstrat în suflet mereu, hrănindu-se din ea, o tainică, mistică hrană care l-a întărit în clipele grele până acum, în ultimele zile de viață.

Dumnezeu, care l-a chemat la existență aici, în universul timpului, să-l primească în nesfârșita veșnicie a fericirii cerești.”

Augustin Buzura s-a născut pe 22 septembrie 1938, în comuna Berința (Maramureș). Tatăl său era greco-catolic, iar mama ortodoxă, după cum scriitorul însuşi a mărturisit într-un interviu. După ce a urmat cursurile liceului la Baia Mare, a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca (1964), cu specializare în psihiatrie, dar mai apoi a renunţat la medicină dedicându-se literaturii. A fost membru al Academiei Române din martie 1992.

 

Show Buttons
Hide Buttons