Născut la 6 noiembrie 1944 la Târgu Secuiesc – unde tatăl se afla cu serviciul –, Mons. Ioan Robu, la numai câteva săptămâni după naştere, s-a mutat cu familia la Traian, în Săbăoani (Neamţ), locul de baştină al părinţilor, unde a copilărit şi trăit până la intrarea în seminar. A absolvit Seminarul Catolic din Iaşi în vara anului 1968 şi a fost hirotonit preot la 15 august acelaşi an. A fost vicar la Parohia din Craiova şi la Catedrala Sf. Iosif, şi paroh excurens la Tulcea, Mihail Kogălniceanu şi Buzău. În perioada 1973-1977 a urmat studii de specialitate la Universitatea din Lateran şi Academia Alfonsiană din Roma, obţinând titlul de doctor în teologie morală. Întors în ţară, a fost numit profesor la Institutul Teologic din Iaşi, iar în anul 1982 i s-a încredinţat conducerea Seminarului diecezan în calitate de rector.

După moartea Mons. Francisc Augustin, de la sfârşitul lunii noiembrie 1983, preoţii Arhidiecezei l-au ales prin vot secret la conducerea Arhiepiscopiei de Bucureşti, ca administrator diecezan. Un an mai târziu, pe 25 octombrie 1984, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit administrator apostolic al Arhidiecezei şi episcop de Celle di Proconsolari. A fost consacrat episcop pe 8 decembrie 1984, în Capela Paulină din Palatul Apostolic din Vatican, de către Cardinalul Casaroli, secretar de stat al Vaticanului la acea vreme. Motoul stemei sale episcopale este: Et veritas liberabit vos – „Şi adevărul vă va face liberi” (In 8,32). Pe 14 martie 1990 a fost numit de acelaşi Sfânt Părinte ca arhiepiscop de Bucureşti, iar o lună mai târziu a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi instalat în Catedrala Sfântul Iosif din Capitală, în prezenţa delegatului Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, Arhiepiscopul Angelo Sodano.

După 1990 a reînființat învățământul catolic în Arhidieceză și presa diecezană. În cei 36 de ani la conducerea Arhidiecezei, a avut bucuria de a primi vizita a doi Suverani Pontifi la Bucureşti: Papa Ioan Paul al II-lea în mai 1999 şi Papa Francisc în mai 2019. Din 2001, este membru de onoare al Academiei Române, iar în timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea a fost membru al Congregației Pontificale pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. Din 1990 și până astăzi, a condus Conferința Episcopilor Catolici din România ca președinte sau vicepreședinte. De asemenea, a fost președinte al Consiliului Consultativ al Cultelor din România (2013-2015).

După ce a împlinit vârsta de 75 de ani, Papa Francisc a acceptat, pe 21 noiembrie 2019, renunțarea sa la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de București, Mons. Ioan Robu rămânând la conducerea Arhidiecezei ca administrator apostolic, până pe 11 ianuarie 2020, data luării în posesie canonică a Arhidiecezei de către noul Arhiepiscop Mitropolit de București, Mons. Aurel Percă.

 

>>Înscăunarea ÎPS Aurel Percă
Show Buttons
Hide Buttons