La Solemnitatea Sfinților Petru și Paul, vineri 29 iunie 2018, în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, în cadrul Sfintei Liturghii solemne de la ora 10.30, prin impunerea mâinilor ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, diaconii Iosif Ghiuzan și Marius Ionuț Bănuță au primit Sacramentul Sfintei Preoţii.

Înainte de a primi Sacramentul Sfintei Preoții, cei doi diaconi au făcut profesiunea de credinţă și jurământul de fidelitate în PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București și a martorilor în după-masa zilei de 28 iunie a.c, în Catedrala Sf. Iosif din capitală. A fost pentru prima oară când acest rit s-a desfășurat în Catedrală, în anii precedenți ritul având loc într-un cadru restrâns, în capela Palatului arhiepiscopal. Cei doi preoţi nou-hirotoniţi au absolvit Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi.

La Sfânta Liturghie solemnă din ziua hirotonirii, prezidată de ÎPS Ioan Robu, au participat PS Cornel Damian, parohul catedralei, preoți din Arhidieceza de București, profesori de la Institutul Teologic din Iaşi, preoţi din ţară, părinţi şi rude ale celor doi candidaţi, credincioși din comunitățile de origine ale celor doi candidați la Preoție.

Arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, în deschiderea cuvântului de învăţătură, i-a salutat pe candidaţii la preoţie, pe oaspeţi şi pe toţi credincioşii prezenţi. În continuare, ÎPS Ioan a vorbit despre sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, făcând o frumoasă comparaţie între modelul de dăruire al celor doi apostoli şi al celor care au ales ca astăzi să se consacre lui Dumnezeu. „Cei care se consacră lui Dumnezeu ca şi acești doi viitori preoţi”, a spus Excelenţa Sa, „trebuie să aibă aceeaşi convingere la baza gândirii şi a vieţii lor, că ei sunt trimişi de Dumnezeu şi că trebuie să-I facă cunoscută prezenţa Sa şi nu prezenţa, ideile şi activitatea lor personală. Consacrarea lui Dumnezeu nu este o consacrare a dorinţelor proprii. Ei îl prezintă pe Dumnezeu după exemplul apostolilor Petru şi Paul şi al altor Apostoli”.

ÎPS Ioan a mulţumit Pr. Rector al Institutului Romano-Catolic de la Iaşi şi profesorilor pentru grija cu care i-au format, aducându-i până în acest moment important al vieţii lor. Un gând de recunoştinţă a fost adresat PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, pe teritoriul căruia se află seminarul teologic pe care cei doi l-au absolvit. Nu în ultimul rând, Excelența Sa a mulțumit familiilor celor doi nou-hirotoniți. „O invoc pe Maica Domnului asupra voastră, asupra viitorului vostru ca niciodată să nu vă îndepărtați de idealul vostru”, a încheiat ÎPS Ioan.

La finalul Sfintei Liturghii, din partea preoţilor nou-hirotoniţi, Pr. Iosif i-a mulţumit lui Dumnezeu, „stăpânul secerişului, care a ascultat rugăciunea noastră şi a poporului său”, „și acelora care au răspuns cererii Domnului de a avea grijă de noi”. A adresat apoi un gând de mulţumire pentru părinţi, primii care le-au vorbit despre Dumnezeu, le-au împreunat mâinile pentru rugăciune şi le-au condus paşii spre biserică, şi a mulţumit, de asemenea, celor doi ierarhi prezenţi, profesorilor, părinţilor, binefăcătorilor şi tuturor celor care i-au însoţit pe drumul formării. Pr. Marius şi Pr. Iosif le-au acordat apoi, celor prezenţi la celebrare, binecuvântarea de preot nou-sfinţit, alături de colegii lor care au fost hirotoniţi la Iaşi, pe 24 iunie a.c.

În ziua de duminică, 1 iulie a.c., cei doi preoți nou-sfințiți au celebrat Prima Sfântă Liturghie: Pr. Marius Ionuț Bănuță, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din București şi Pr. Iosif Ghiuzan, în biserica „Coborârea Sf. Duh” din Adjudeni (NT).

Pr. Marius şi Pr. Iosif au împărtăşit bucuria hirotonirii preoţeşti cu cititorii revistei „Actualitatea Creştină” (nr. 7/2018):

Pr. Iosif Ghiuzan: „Nu voi m-ați ales pe mine ci eu v-am ales pe voi! Aceste cuvinte ale Mântuitorului au condus mereu gândurile mele legate de sacramentul Sfintei Preoții pe care tocmai l-am primit. Misiunea mea va fi foarte frumoasă dacă cei pentru care voi fi pus să slujesc nu vor omite din rugăciunea lor zilnică rugăciunea pentru păstorii lor”.

Pr. Marius Ionuț Bănuță: „Sunt la începutul unei noi etape din aventura mea alături de Isus. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toți oamenii ce au apărut în viața mea, unii pentru a mă corecta, unii pentru a mă educa, alții pentru a mă susține moral, spiritual și financiar. Vă mulțumesc tuturor, dragi prieteni, și nu uitați să vă rugaţi pentru preoți!”

Raimondo-Mario Rupp

Album foto: Hirotonirea Pr. Marius Bănuţă şi Iosif Ghiuzan

Show Buttons
Hide Buttons