Născut în Săbăoani (Neamț), la 15 august 1951, Mons. Aurel Percă a urmat școala generală și liceul în localitatea natală. A absolvit apoi Şcoala de Cantori (1973) și Institutul Teologic din Iaşi (1979), iar pe 29 iunie 1979 a fost hirotonit preot în vechea Catedrală romano-catolică din Iași, de către Mons. Jakab Antal, Episcop Auxiliar de Alba Iulia.

După hirotonire a fost, timp de un an, preot vicar în Parohia Sfântul Nicolae din Bacău, iar în noiembrie 1980 a fost trimis la studii, la Roma. A studiat mai întâi la Institutul Pontifical Oriental, unde a obținut licența în Teologie patristică (1983), apoi la Academia Alfonsiană, unde a obținut licența în Teologie morală (1985).

Reîntors în țară, a fost numit cancelar în cadrul Ordinariatului de Iaşi. Totodată, a început activitatea didactică, predând Teologie morală și Patrologie la Institutul Teologic din Iași, pe care l-a și condus, mai apoi, între 1989-1994, ca rector. Pe 1 august 1994 Preasfințitul Petru Gherghel l-a numit Vicar general al Diecezei de Iași, iar cinci ani mai târziu, pe 29 septembrie 1999, a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea Episcop auxiliar al aceleiași dieceze și titular de Mauriana. Pe 8 decembrie 1999 a fost consacrat episcop în noua Catedrală din Iași, de Episcopul de Iaşi Mons. Petru Gherghel, co-consacratori fiind ÎPS Ioan Robu și Mons. Jean-Claude Périsset, pe atunci Nunțiu apostolic în România. Şi-a ales ca moto episcopal: In caritate radicati et fundati! – „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în iubire” (Ef 3,17).

În cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER) este membru în Consiliul Administrativ al Conferinţei, conduce Comisia pentru Operatori Sanitari și Comisia pentru Învăţământ, și este delegat al CER pentru romano-catolicii de limbă română din străinătate.

Pe 21 noiembrie 2019, Papa Francisc l-a numit Arhiepiscop Mitropolit de București.

 

>>Înscăunarea ÎPS Aurel Percă
Show Buttons
Hide Buttons