Postulatura Cauzei de canonizare a Fericitului Vladimir Ghika organizează în perioada 01-10 iunie 2018 un pelerinaj în Franța pe urmele fericitului prinț român, preot și martir. Pelerinajul este organizat cu ocazia aniversării a cinci ani de la beatificarea monseniorului.

Itinerariul spiritual va trece prin Lourdes, Toulouse, La Salette, Paray-le-Monial şi Paris, cu plecare din București. Pe parcursul celor 10 zile de pelerinaj vor fi vizitate sanctuare mariane,  şcoala internațională de la Pratlong, a Pr. Daniel Ange, și capela bizantină închinată Fericitului Vladimir Ghika, mănăstirea de la Auberive, Biserica Lazariștilor, Biserica Sf. Ignațiu şi Bazilica Sacré-Cœur din capitala Franţei.

Informaţii detaliate despre programul pelerinajului, costuri, servicii, persoană şi date de contact sunt disponibile pe site-ul Postulaturii, la secţiunea pelerinaje (v. aici).

* * *

Vladimir Ghika (1873-2954) a trăit în Franţa de la vârsta de 5 ani, unde a copilărit şi a studiat, până în 1895. După o perioadă de studii şi activitate în România şi la Roma, a revenit cu reşedinţa la Paris în perioada 1917-1939, timp în care a desfăşurat o bogată activitate culturală, diplomatică şi religioasă. Tot această perioadă, la 7 octombrie 1923 este hirotonit preot pentru Dieceza de Paris şi desfăşoară activitate pastorală în Paris, inclusiv la „biserica străinilor”, precum şi printre săracii din Villejuif. În 1939, Mons. Vladimir Ghika a revenit definitiv în România, unde s-a implicat în diferite activităţi religioase, culturale, caritative şi sociale. Deşi a avut ocazia să plece înapoi în Franţa, atunci când vremurile erau dificile în România – izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial, schimbarea regimului politic şi începutul prigonirii Bisericii Catolice – ales să rămână în ţară, pentru a fi aproape de cei aflaţi în nevoi. În toamna anului 1952 a fost arestat, iar pe 16 mai 1954 a murit la închisoarea din Jilava. A fost ridicat la cinstea altarelor de către Papa Francisc, fiind beatificat la Bucureşti, la 31 august 2013.

Show Buttons
Hide Buttons