Comunitatea romano-catolică din Craiova a sărbătorit miercuri, 1 noiembrie 2017, hramul bisericii dedicată „Tuturor Sfinților”. Sfânta Liturghie solemnă, celebrată la ora 18.00, a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de care au concelebrat 9 preoți. La Sf. Liturghie au luat parte numeroşi credincioşi, precum şi un grup de militari din cadrul contingentului militar polonez în România, însoţiţi de preotul lor capelan, maior Tomasz Krawczyk.

Foto: fb.com/Parohia Romano-Catolică ”Toți Sfinții” – Craiova

Militarii polonezi au adus în mijlocul comunităţii craiovene, pentru sărbătoarea hramului bisericii, relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, constând în câteva picături din sângele Suveranului Pontif. Relicva a fost purtată în procesiune, la începutul Sfintei Liturghii, de Pr. Krawczyk, şi aşezată la loc de cinste în faţa altarului, doi militari polonezi făcând, apoi, de gardă, lângă relicvă, pe toată durata celebrării euharistice.

În cuvântul adresat ÎPS Ioan, preoţilor şi credincioşilor prezenţi la celebrare,Pr. Krawczyk a vorbit despre Papa Ioan Paul al II-lea: „Când cartea vieții lui Ioan Paul al II-lea s-a închis, pe 2 aprilie 2005, prima reacție spontană a fost aclamarea cu voce tare a sfințeniei sale. Santo subito! – așa a strigat lumea din Piața Sf. Petru din Roma, în ziua funeraliilor sale. Aceste cuvinte au fost și continuă să fie cea mai corectă sinteză a vieții și a realizărilor celui pe care l-am numit Petru din zilele noastre, pentru mai bine de 26 de ani”.

Foto: fb.com/Parohia Romano-Catolică ”Toți Sfinții” – Craiova

Părintele capelan a mai amintit că militarii polonezi sunt prezenți în România în misiune internațională NATO, dar că în biserica din Craiova sunt creștini, veniți să mărturisească apartenența la Cristos și exemplul de credință pe care l-au învățat de la Ioan Paul al II-lea, al cărui tată a fost ofițer în armata poloneză. Totodată, a amintit cuvintele pe care Suveranul Pontif le-a rostit, în timpul vizitei sale în România, prin care mulțumea pentru ospitalitatea pe care țara noastră a acordat-o cetățenilor și guvernului polonez în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial (v. Discursul Papei Ioan Paul al II-lea la Palatul Cotroceni, 7 mai 1999).

„În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, în România erau peste 30.000 de soldați polonezi și mai mult de 20.000 de civili polonezi”, a amintit Pr. Krawczyk. „Pentru națiunea noastră poloneză, România a fost unicul loc unde s-a putur refugia guvernul polonez în timp de război. Aici, la Craiova, unde acum se află contingentul militar polonez, mii de polonezi au aflat un cămin, printre care președintele polonez Ignacy Mościcki”, a mai spus părintele capelan. Apoi a adăugat că militarii polonezi au venit la sărbătoarea hramului comunității catolice din Craiova pentru a-i mulțumi împreună lui Dumnezeu.

Foto: Pr. Tomasz Krawczyk

La sfârşitul Sfintei Liturghii, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, s-a întreținut, în sacristia bisericii, cu grupul de militari polonezi, însoțiți de părintele capelan. Excelenţa Sa le-a spus că apreciază mult participarea lor la Sfânta Liturghie, deoarece astfel, prin prezenţa lor, mărturisesc credinţa catolică. „Este important ca și catolicii noștri locali să vadă că suntem mulți pe lume și că suntem într-adevăr Biserică universală”, a mai spus Înaltpreasfințitul, urându-le ședere plăcută în România.

Contingentul militar polonez aflat acum la Craiova se află în ţara noastră pentru o perioadă de trei luni. Vineri, 10 noiembrie a.c., militarii polonezi vor participa la o Sfântă Liturghie solemnă, celebrată în biserica romano-catolică Toţi Sfinţii din Craiova, când se vor ruga în mod special pentru patria lor, cu ocazia Zilei Independenţei Poloniei (11 noiembrie).

Show Buttons
Hide Buttons