Cu ajutorul Domnului, în perioada 28-30 aprilie, s-a desfășurat în Parohia Sfântul Anton de Padova din Constanța vizita pastorală a Episcopului Cornel Damian.

Duminică 28 aprilie, în cadrul Liturghiei pontificale de la ora 10.30, Preasfinția sa a administrat taina Sfântului Mir unui număr de 20 de candidați ai parohiei noastre. În cadrul predicii, subliniind un răspuns al candidatului Francisc Dâncă, episcopul le-a reamintit celor prezenți că Sacramentul Confirmațiunii ne ajută să mărturisim cu tărie credința pe care am primit-o la Botez. În aceeași zi, după prânz, comunitățile călugărești din Constanța (părinții Salezieni și surorile Sfântului Iosif de Cuneo) s-au bucurat de prezența și binecuvântarea păstorului venit să ne întărească întru cele duhovnicești. Programul zilei s-a împlinit prin rugăciunea Vespereler celebrate cu preoții parohiei.

Întrucât celebrarea Sfintei Liturghii este fons et culmen totius vitae Ecclesiae (izvorul și culmea întregii vieți a Bisericii), următoarea zi a avut în centru celebrarea Euharistiei împreună cu comunitatea adunată împreună sub conducerea urmașului apostolilor care ne-a predicat despre importanța rugăciunii iar apoi a frânt pâinea pentru noi. Au aurmat audiențele cu persoanele sau familiile parohiei aflate în dificultate din diverse motive. La ora 15.30 tinerii parohiei s-au întâlnit la parohie pentru a rămâne câteva minute în prezența reprezentantului României la Sinodul Tinerilor care s-a încheiat anul trecut. S-au discutat câteva aspecte despre acest Sinod. Un aspect foarte important al vieții de credință atât pentru tineri cât și pentru ceilalți creștini este a vedea Euharistia, așa cum spune venerabilul Carlo Acutis – propus ca model pentru tineri în cadrul Sinodului – ca autostrada mea spre cer. Astfel, s-a accentuat importanța ascultării lui Isus din Sfânta Euharistie prin adorația euharistică, dar și importanța dialogului sincer dintre tineri și preoții care îi slujesc. Înainte de celebrarea Vesperelor, împreună cu Mons. Ieronim Iacob, parohul comunității și vicar episcopal pentru Dobrogea, episcopul a vizitat și Biserica Sf. Conrad din Techirghiol, renovată în ultimii ani.

Ultima zi a început cu vizitarea bolnavilor care sunt îngrijiți în mod constant de pr. Liviu Crișmaru, vicar parohial. A fost un moment emoționant care i-a încurajat pe cei bătrâni și suferinzi în lupta lor cu neputința. Tot marți Preasfințitul Cornel împreună cu preoții parohiei și-au amintit de cei care i-au precedat în credința catolică și dorm somnul păcii în Cimitirul Central. S-au făcut rugăciuni la osuarul catolic, acolo unde au fost depuse oasele catolicilor deshumați de comuniști din parcela de la cimitir destinată catolicilor, precum și la mormântul unde repausează unul dintre parohiei comunității tomitane, pr. Constantin Bibiela. Au fost prezenți și mulți credincioși ai parohiei care s-au rugat împreună pentru răposați. Înainte de plecarea din acel loc sfânt, episcopul a adresat un cuvânt de mulțumire celor care au participat. De asemenea, și-a exprimat bucurie unei participări așa de numeroase. În cursul după-amiezii au fost verificate registrele și gestiunea parohiei. Ultimul moment cu comunitatea a fost celebrarea Sfintei Liturghii de marți seara în cinstea Sfântului Anton de Padova, patronul Bisericii, succedată de mult îndrăgita devoțiune la același sfânt. În cadrul omiliei s-a pus accent pe o expresie a papei Francisc referitoare la prima lectură, în care spune că solidaritatea din interiorul Bisericii trebuie să conducă la o solidaritate cu toți ceilalți oameni.

Programul vizitei pastorale s-a încheiat cu o întâlnire a preoților diecezani din Constanța cu Preasfințitul Cornel, însoțit în aceste zile de pr. Francisc Ungureanu, vicarul episcopal pentru cler și vocații.

Mulțumim Domnului pentru aceste zile de har în care am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Episcopul nostru pe care îl mai așteptăm și cu alte ocazii.

Pr Iosif Ghiuzan, vicar parohial

Show Buttons
Hide Buttons