Congregatio Jesu din România aniversează în acest an 20 de ani de activitate în slujba persoanelor în vârstă, în cadrul proiectului „Căminul de bătrâni Sf. Maria”, informează un comunicat de presă al Căminului. Cu această ocazie, are loc un An Jubiliar, care se va deschide vineri, 23 iunie 2017, ora 20.00 cu un recital de pian Chopin, susținut de celebra pianistă Elizabeth Sombart, în capela Congregatio Jesu (Șos. Olteniței 6-8, Popești-Leordeni), organizat în colaborare cu Fundaţia Résonnance Romania. Intrarea la concert este liberă.

Sâmbătă, 24 iunie a.c., la ora 10.00, în incinta Căminului de bătrâni Sf. Maria se va celebra Sf. Liturghie solemnă de mulţumire, prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.

Elizabeth Sombart concertează în lumea întreagă, fiind invitată pe scene prestigioase precum Théâtre des Champs-Élysées din Paris, Carnegie Hall din New York, Wigmore Hall din Londra, Concertgebouw din Amsterdam, Suntory Hall din Tokyo, Victoria Hall din Genève, sala Palau à Barcelone. A colaborat cu artişti ca Augustin Dumay (vioară), Patrick Gallois (flaut), Lluis Claret (violoncel) şi Akiko Nakajima (soprană). A concertat alaturi de Orchestra Naţională din Lille, Orchestra Filarmonicii din Strasbourg, Orchestra Academiei Bruckner din München şi Orchestra Simfonică a secolului XXI din Catalonia. În 2006, Elizabeth Sombart a fost ridicată la rangul de Cavaler al Ordinului Naţional de Merit pentru întreaga activitate, iar din 2008 este Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor pentru cariera sa artistică. În paralel cu activitatea de solist, în 1998 Elizabeth Sombart creează în Elveţia Fundaţia Résonnance care este prezentă în 6 ţări. Filiala din România îşi desfăşoară activitatea din 2013 în Bucureşti.

Congregatio Jesu este o congregație religioasă catolică (fostă Institutul Sancta Maria), prezentă în România din 1852. În 1948-1949, când proprietățile Institutului au fost confiscate abuziv de regimul politic și activitatea interzisă prin lege, Institutul avea 5 şcoli (învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal): două în Bucureşti – Şcoala Pitar Moş şi Sf. Iosif -, şi trei în oraşele Brăila, Turnu-Severin şi Craiova. După 1990 Institutul și-a reluat încet-încet activitatea în domeniul educației, în capitală și în alte orașe, măicuțele catolice implicându-se și în domeniul social, în favoarea copiilor defavorizați, a familiilor cu risc social şi a persoanelor în vârstă. Din 1997, la Popeşti-Leordeni funcţionează „Căminul de bătrâni Sf. Maria”, cu o capacitate de 40 de persoane.