România găzduiește pentru prima oară Adunarea generală a Uniunii Conferințelor europene ale Superiorilor majori și ale Superioarelor majore (UCESM), informează Pr. Marius Taloș SJ, președintele Conferinței Superiorilor Majori din România, pe site-ul iezuiti.ro. Evenimentul, ajuns la cea de a 18-a ediție, are loc în perioada 5-10 martie 2018 la Mănăstirea din Ciofliceni (Snagov) a Părinţilor Carmelitani Desculţi. „Tema Adunării Generale UCESM din acest an – explică Pr. Marius Taloș SJ – ne adresează un apel de o arzătoare actualitate: Lărgeşte locul cortului tău (Is 54,2), abordând problematicile specifice ale imigrației și ale integrării, atât în comunitățile religioase cât și în societatea civilă în general”.

 

UCESM este o asociație eclezială de Drept canonic cu sediul la Bruxelles, care reunește 39 de Conferințe naționale ale Superiorilor majori și ale Superioarelor majore din Institutele religioase de viață apostolică din 28 de țări europene. Țara noastră este reprezentată prin Conferința Superiorilor Majori din România și Conferința Română a Superioarelor Majore. Conform site-ului Uniunii – ucesm.net -, UCESM urmărește „să propună o reflecție și o acțiune care să ajute persoanele consacrate din Europa, prin intermediul conferințelor naționale, să fie martori ai Evangheliei în contextele culturale și socio-economice, conform circumstanțelor de timp și spațiu”; „să promoveze colaborarea și ajutorul reciproc între Conferințele din diferitele națiuni europene cu alte organizații internaționale”; „să favorizeze o coordonare și o colaborare adecvată între Conferințe”, precum și cu alte instituții europene ale Bisericii Catolice (CCEE – Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa, COMECE – Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană), și cu episcopii Bisericilor locale; „să-i reprezinte pe membri UCESM atunci când este necesară sau cerută prezența unui reprezentant din partea persoanelor consacrate din Europa”.

Întâlnirea de la Ciofliceni se deschide în seara de luni, 5 martie, cu salutul Comitetului executiv al UCESM și Sf. Liturghie prezidată de Mons. Giovanni Peragine CRSP, fost președinte UCESM. Apoi, după cină, reprezentanții celor Conferințe din România le vor transmite un cuvânt de salut participanților. Lucrările vor continua în zilele următoare cu dări de seamă, discuții în grupuri pe tema propusă pentru această Adunare generală, mărturii, dialoguri. În fiecare zi a întâlnirii, participanţii vor avea posibilitatea să participe la Sf. Liturghie: marţi, va fi prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti; miercuri, de Mons. José Rodríguez Carballo OFM – Secretar al Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, a Sfântului Scaun -, alături de care vor concelebra PS Florentin Crihălmeanu – Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla şi responsabil cu viaţa consacrată în cadrul Conferinţei Episcopale România, şi PS. Mihai Frăţilă – Episcop greco-catolic de Bucureşti; joi, de Mons. Miguel Maury Buendía – Nunţiu Apostolic în România. Vineri, 9 martie, Sf. Liturghie va fi prezidată de noul preşedinte UCESM, ales în alegerile din cursul dimineţii.

În cadrul sesiunilor de lucru, participanţii vor asculta mărturia Pr. Lucian Bobârnac OFMConv, care va vorbi despre experienţa sa pastorală cu persoanele de etnie romă, şi conferinţele Pr. José Ignacio García SJ – Director regional al JRS Europa (Serviciul iezuiților pentru refugiați), a Fratelui Alois – priorul Comunității Taizé, a Sorei Cécile Renouard SA, precum și mărturia dnei Ana Blandiana, scriitoare și colaboratoare la revista Mesagerul Sfântului Anton, a fraţilor franciscani din România. În după-amiaza zilei de miercuri, 7 martie, participanţii la Adunarea generală vor avea ocazia să viziteze câteva obiective din Bucureşti, printre care şi Mănăstirea ortodoxă Stavropoleos.

Show Buttons
Hide Buttons