„Biserica și comunitatea aceasta au fost atacate, mai întâi, de lăcomia comunistă, apoi, după `89, a fost și este atacată de lăcomia consumistă. (…) Dar noi mergem mai departe, bine știind că Evanghelia este vie și adevărată și pentru noi: Porțile iadului nu o vor birui! (Mt 16,18)”, a spus ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, prezent sâmbătă, 4 noiembrie 2017, în mijlocul comunității catolice din Râmnicu Vâlcea. Prezența Excelenței Sale s-a datorat unei duble sărbători a comunității vâlcene: 85 de ani de la resfințirea bisericii romano-catolice din localitate și lansarea monografiei „Catolicii din Râmnicu Vâlcea. Pagini de istorie și spiritualitate”, un volum coordonat de istoricul dr. Dănuț Doboș și apărut la Editura ARCB.

ÎPS Ioan a amintit că, după ce a fost deposedată de către regimul comunist de terenul din jurul său, biserica din Râmnicu Vâlcea este acum ascunsă efectiv de două construcții – una existentă și alta în fază de construcție. Excelența Sa i-a încurajat pe catolicii vâlceni să nu se descurajeze și să rămână un semn viu al prezenței Bisericii Catolice în localitate: „Chiar dacă biserica este ascunsă, noi existăm – a spus Arhiepiscopul. Și putem privi cu seninătate și bucurie la istoria noastră din trecut și din prezent, iar la începutul Sfintei Liturghii ne-am rugat și pentru viitorul acestei comunități și al acestei biserici. Căci avem încredere că Dumnezeu este cu noi”.

Excelența Sa a prezidat Sfânta Liturghie solemnă, celebrată sâmbătă dimineață în biserica Sf. Anton de Padova din Râmnicu Vâlcea, la care au participat 12 preoți – printre care Pr. Petre Balint, actualul paroh, și Pr. Ioan Balint, fost paroh al comunității – și numeroși credincioși. La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost prezentată monografia comunității. Au luat cuvântul dr. Tereza Sinigalia – din partea autorilor monografiei, dr. Dănuț Doboș – coordonatorul volumului, Pr. Petre Balint – parohul comunității vâlcene, și, la final, ÎPS Ioan Robu – păstorul Arhidiecezei. Prezentarea monografiei a fost moderată de Pr. Emil Moraru – directorul Academiei Teologice „Anton Durcovici”, din București.

Foto: fb.com/romanocatolicasfantonvalcea

Foto: Captură YouTube „Vocea Olteniei”

„Râmnicu Vâlcea este un oraș frumos”, a spus ÎPS Ioan, într-un interviu acordat, după Sfânta Liturghie, televiziunii locale „Vocea Olteniei”: „Așa l-am cunoscut: cu lucrurile lui mai bune și mai puțin bune, dar cu oameni minunați. Și cred că acest lucru ne este plăcut nouă și lui Dumnezeu: ca oamenii să fie în pace și omenie, să fie întotdeauna dispuși să conlucreze la binele comun al orașului, al cetății”. Excelența Sa ia îndemnat apoi pe vâlceni să facă în așa fel încât „binele comun să se vadă, prin cooperarea, prin conlucrarea tuturor”. La final, Înaltpreasfințitul Ioan a binecuvântat orașul și pe toți cei care locuiesc în el, și a transmis un salut episcopului ortodox al locului, Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

 

Monografia parohiei catolice din Râmnicu Vâlcea reuneşte o serie de studii – unele recente, altele păstrate până în acest moment în arhivă –, compunând astfel profilul unei comunităţi cu o vechime şi o personalitate bine conturate. Volumul cuprinde, după un cuvânt înainte, al ÎPS Ioan Robu, şi o prefaţă semnată de Pr. paroh Petre Balint, „Bărăţia din Râmnicu Vâlcea”, de Pr. Iosif Gabor, „Parohia Romano-Catolică Râmnicu Vâlcea”, de Pr. Julius Hering; „Catolicii din Râmnicu Vâlcea”, de Dr. Dănuţ Doboş; „Surorile Carităţii ale Sfintei Ioana Antida”, de Sr. Cristina; „Scurt istoric al proprietăţilor bisericii şi Parohiei Romano-Catolice din Râmnicu Vâlcea”, de Dr. Dãnuţ Doboş; „Biserica Sfântul Anton de Padova între trecutul misionar şi parohia de astăzi”, de Prof. dr. Tereza Sinigalia. Volumul poate fi procurat de la Librăria Sf. Iosif, din București.

 

Cuvântul dnei dr. Tereza Sinigalia

 

Cuvântul dlui dr. Dănuț Doboș

 

Cuvântul Pr. Petre Balint

 

Show Buttons
Hide Buttons