Duminică, 16 aprilie, în marea sărbătoare a Învierii Domnului, Sfânta Liturghie solemnă de la ora 10.30, din Catedrala Sfântul Iosif, a fost prezidată de Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România. În jurul altarului s-au aflat preoții care slujesc la Catedrală, Mons. Luka Jogy Vadakara, Secretar la Nunțiatura Apostolică în România, și ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, care a ținut și cuvântul de învățătură.

După ce a adresat poporului credincios salutul tradițional „Cristos a înviat!”, Arhiepiscopul a afirmat că „aceasta este credința Bisericii și aceasta este și credința noastră, dar nu numai a noastră, căci anul acesta, noi, romano-catolicii, greco-catolicii, ortodocșii, protestanții, neoprotestanții – cu toții celebrăm aceeași sărbătoare a Învierii Domnului. Avem tradiții diferite, rituri diferite, avem și diferențe de învățătură, însă în sărbătoarea Învierii lui Cristos ne întâlnim cu toții ca să-l lăudăm pe Domnul pentru învierea glorioasă a Fiului Său. Toți creștinii putem spune, împreună cu psalmul pe care l-am cântat la Liturghie: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim într-însa!»”.

Apoi, Înaltpreasfințitul a vorbit despre învățătura care trebuie desprinsă din gestul din Noaptea de Înviere: aprinderea lumânărilor de la lumânarea pascală, care „este semnul lui Cristos Înviat. Când am aprins lumânările noastre, Cristos ne-a împărtășit cu lumina sa și am purtat în mâinile noastre lumina lui Cristos; am purtat-o și în inimile noastre, știind că lumina lui Cristos Înviat poate să îndepărteze din inimile noastre orice întuneric: întunericul dubiilor, al încercărilor și al căderilor în păcat; întunericul descurajărilor și, poate, al disperării; întunericul supărărilor și, poate, al dușmăniilor. Lumina Celui Înviat poate să împrăștie tot ce ne apasă, orice întuneric sau, așa cum spune Imnul vestirii Învierii din Noaptea de Paști: lumina lui Cristos șterge fărădelegile, spală orice vină, celui care a căzut în păcat îi redă nevinovăția, celui întristat, îi redă bucuria”.

Trecând în revistă evenimentele la care au fost părtași apostolii, evenimente care i-au făcut să se întristeze și să le fie teamă, ÎPS Ioan a afirmat din nou că „Isus cel Înviat poate să transforme tristețile noastre, ofurile noastre, suferințele noastre în bucurie, în acea bucurie liniștită și senină care poate acoperi totul, care poate să se îndrepte spre lumina Celui Înviat, spre Dumnezeu care toate le luminează și le întărește”.

Apoi, afirmând că duminica este Paștele săptămânii, Arhiepiscopul a subliniat că astfel, „Biserica ne amintește nouă și tuturor generațiilor că Isus a înviat, că este în mijlocul nostru prin cuvântul său și prin Sfintele Taine”. Și a continuat făcând referire la credința noastră în înviere: „Noi am primit mărturia apostolilor și am crezut și credem că Isus este viu, că El a distrus moartea noastră. Am primit această credință: că Isus este viu și că după moarte ne va face și pe noi vii, cu Dânsul, ca și Dânsul. Isus Cristos a înviat și noi vom învia! Aceasta este mărturisirea noastră de credință, pe care o facem împreună, în mod solemn, în Noaptea de Paști, și pe care o transmitem generațiilor care vor veni, sperând că drumul credinței va continua, va merge mai departe prin comunitățile noastre, în lumea întreagă; sigur, mereu în umbra Crucii, dar neuitând niciodată de perspectiva învierii noastre, căci Cristos, după Înviere, este pururi viu”.

La celebrarea liturgică din Catedrala Sfântul Iosif au participat numeroşi credincioşi din București care, împreună de preoții din jurul altarului, și-au manifestat cu bucurie credința, cântând împreună Cristos a înviat!

Show Buttons
Hide Buttons