Mulțumire, bucurie, gratitudine,  recunoștință, rugăciune, prețuire, colaborare. Aceste cuvinte sintetizează Mesajul pe care Preafericitul Lucian Cardinal Mureșan, vicepreședinte al Conferinței Episcopilor din România (CER), l-a transmis ÎPS Ioan Robu și ÎPS Aurel Percă în numele episcopilor CER, cu ocazia înscăunării ca nou Arhiepiscop Mitropolit de București a Mons. Aurel Percă. Mesajul a fost citit de PS Claudiu Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, la finalul Sfintei Liturghii solemne celebrate sâmbătă, 11 ianuarie 2020, în Catedrala Sf. Iosif din București.

Amintind vizita ad limina din 1996, când episcopii români au fost primiți în audiență de Sfântul Ioan Paul al II-lea, Card. Mureșan l-a citat în Mesajul său pe papa polonez care arăta că riturile din Biserică sunt „cărări spirituale diferite care, fiecare în modul său, împărtășesc bogățiile din lunga lor tradiție și aduc roade pentru binele tuturor și în slujba comuniunii”. Preafericirea Sa a subliniat apoi bunele relații dintre episcopii din Conferinţa noastră episcopală „inter-rituală”, care „manifestă faptul cum credința catolică şi cultura țării noastre, în acest punct geografic și spiritual de răscruce între Europa centrală și cea orientală, pot să viețuiască împreună și aduc roade bogate sub inspirația valorilor Sfintei Evanghelii”.

Eminenţa Sa i-a mulţumit, apoi, ÎPS Ioan Robu, „pentru rodnica slujire” şi a salutat „cu bucurie şi gratitudine numirea Mons. Aurel Percă” în oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, pe care l-a asigurat de „rugăciunea, de prețuirea și de deplina noastră colaborare”. „Continuăm să mergem împreună precum ne-a îndemnat Sfântul Părinte în cursul vizitei sale apostolice în țara noastră”, a mai spus Preafericitul Lucian Mureşan, amintind cuvintele Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, citate de Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj pe 2 iunie 2019: „Dumnezeu ne-a trimis în acest întuneric al suferinței pentru ca să dăruim iertarea și a ne ruga pentru convertirea tuturor”.

Mesajul Preafericirii Sale se încheie cu „două simple cuvinte care cuprind toată recunoștința și aprecierea Conferinței noastre Episcopale: Înalt Preasfinției Sale Ioan: Eucharisto, iar Înalt Preasfinției Sale Aurel: Axios!” La evenimentul înscăunării ÎPS Aurel Percă, din partea Conferinţei Episcopilor din România au participat şapte episcopi romano-catolici şi şase episcopi greco-catolici, cărora li s-a alăturat şi PS Anton Coşa, Episcop de Chişinău, participant la lucrările CER ca invitat permanent.

Show Buttons
Hide Buttons