„Nimic nu se pierde prin pace, totul se poate pierde prin război”. Aceste cuvinte ale Papei Pius al XII-lea au fost reevocate de PS Cornel Damian în cadrul Simpozionului Internaţional „Apel la memorie. Victimele războaielor”. Ajuns la ediția a II-a, Simpozionul a fost organizat la Câmpulung Muscel de Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Cotenescu I. Gheorghe”, în perioada 16-18 septembrie 2019.

Deschiderea evenimentului a avut loc la sediul Protoieriei ortodoxe din Câmpulung. La ceremonie au participat Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscop ortodox al Argeşului şi Muscelui, reprezentanţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale și de la diferite Ambasade, profesori, academicieni și diverşi oaspeţi din România.

În cuvântul adresat în cadrul ceremoniei de deschidere, PS Cornel Damian le-a transmis celor prezenţi salutul ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Excelenţa Sa a amintit apoi evenimentele tragice marcate de confilictele armate din istoria recentă a Europei, care „au avut consecințe dramatice asupra întregii lumi: zeci de milioane de victime, sărăcia generalizată, suferința familiilor, instaurarea dictaturilor comuniste în estul Europei”.

Episcopul a remarcat faptul că, prin acţiunea sa din timpul celor două Războaie Mondiale, «Biserica Catolică a anticipat, oarecum, Conciliul Vatican II, care în documentele Gaudium et Spes și Unitatis Redintegratio demonstra, că „Biserica se simte în chip real și intim solidară cu specia umană și cu istoria sa”».

În România, Biserica Catolică „s-a remarcat prin asistența și găzduirea în parohiile și comunitățile catolice din Arhidieceza de București a refugiaților – civili și militari polonezi, a prizonierilor de război, prin ajutorarea și asistența acordate comunităților parohiale din Basarabia, prin ajutorul acordat evreilor pentru evitarea exterminării acestora și organizarea plecării lor în Israel, prin promovarea păcii și a dreptății”.

După ceremonia de deschidere a Simpozionului, PS Cornel Damian a participat la ceremonia de depunere de flori la Monumentul Eroilor Polonezi din Cimitirul Flămânda, unde împreună cu Pr. Gabriel Popa, secretar eparhial, și preoții Petru Păuleț și Felician Iancu, de la Parohia romano-catolică din localitate, s-a rugat pentru odihna veșnică a militarilor decedați.