Sâmbătă 26 mai a.c., în Parohia ”Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția) a fost zi de mare sărbătoare. Îmbrăcați în port național, cu sufletul curat și inima deschisă, emoționați vizibil, dar nerăbdători să primească plinătatea Duhului Sfânt în Sacramentul Mirului, 19 candidați din comunitatea maghiară, au urcat încrezători o nouă treaptă importantă în viața lor creștină.

După o intensă perioadă de pregătire la orele de cateheză, tinerii au învățat, au perseverat cu răbdare și au conștientizat importanța acestui Sacrament în viața lor. De altfel, și-au întărit convingerea cum că, efectul Confirmațiunii este maturitatea creștină prin harul Duhului Sfânt, iar valoarea credinței sădită de acesta la Botez, dă mărturie în continuitatea vieții.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Excelența Sa László Böcskei, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea, care a conferit Sacramentul Sfântului Mir prin impunerea mâinilor și ungerea cu Sfânta Crismă, rugându-l pe Duhul Sfânt să reverse darurile și harurile Sale asupra candidaților.

În timpul predicii, Episcopul a vorbit despre importanța Sacramentului în sine și a adresat tuturor invitaţia de a fi creştini plini de bucurie, inspiraţi şi călăuziți de Duhul Sfânt, subliniind că numai în acest fel putem rămâne alături de Cristos și numai pe acest drum vom găsi sensul și țelul vieții.

Momentul emoționant, atât pentru tineri cât și pentru cei prezenți, a fost acela în care, fiind însoțiți de nași, candidații l-au primit în viața lor pe Duhul Sfânt, care, prin acest Sacrament, a întărit și a confirmat darurile primite prin Taina Botezului.

Candidații au participat activ la Sfânta Liturghie și au contribuit cum au știut mai bine ca această Celebrare să rămână mult timp de acum înainte în mintea, inima și sufletul celor prezenți. Un rol important în ceea ce privește cântul liturgic l-au avut organistul Constantin Rudolf Cocriş și dirijoarea Klára Melinda Fekete, care, împreună cu corul comunității maghiare, au selectat cântece alese și le-au pregătit cu multă dăruire.

Alături de Excelența Sa László Böcskei au concelebrat: Pr. Eugen Bortoș – paroh al Parohiei ”Bărăția”, Pr. Cristinel Țâmpu – responsabil cu pastorația comunității maghiare, Pr. Niculae Ilie, Pr. Ambroziu Angheluș, Mons. Ilieș Sociu, Pr. Andrei Ciprian – paroh al Parohiei ”Sfântul Anton de Padova” din București și Pr. Vakon Zsolt, secretar episcopal.

În încheiere, tinerii împreună cu Pr. Cristinel Țâmpu au adresat un cuvânt de mulțumire Excelenței Sale László Böcskei, pentru acceptarea invitației de a fi alături, din nou, de comunitatea maghiară în acest moment de mare însemnătate în viața creștină. Apoi, au urmat mulțumiri aduse ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscopul Arhidiecezei de București, pentru grija lui pastorală și părinteasca față de minorități. Mulțumiri au fost adresate și parohului Eugen Bortoș cel care încurajează exprimarea și trăirea credinței în limba maternă, precum și preoților concelebranți prezenți.

De altfel, spre finalul expunerii, cuvinte de mândrie și bucurie au fost adresate inclusiv tinerilor proaspăt miruiți, de care, Pr. Țâmpu a fost mândru și plăcut surprind în ceea ce privește perseverența, implicarea și seriozitatea cu care au tratat acest eveniment. În același timp, tinerii au fost îndemnați să fie adevărați ucenici ai lui Cristos, să fie demni de misiunea pe care Domnul le-a încredințat-o și să se bucure în orice clipă că dețin darurile Duhului Sfânt. Daruri pe care, valorificându-le, prin propriul lor exemplu de trăire a vieții creștine, vor aduce roade de lumină care trebuie purtate cu responsabilitate și mărturisite în familie, în Biserică, în societate și în lume.

Ultimele cuvinte de mulțumire, dar nu cele din urmă, au fost adresate ministranților, binefăcătorilor comunității, tuturor celor prezenți care au ajutat la buna organizare și desfășurare a acestei zi, precum și părinților, bunicilor, nașilor, celor care i-au călăuzit pe tineri în formarea lor, îndemnându-i ca prin pilda și credința lor, să fie în continuare modele de viață creștină.

Pr. Cristinel Țâmpu
Responsabil cu pastorația comunității maghiare

Show Buttons
Hide Buttons