În perioada 02-05 aprilie 2018 la București a avut loc Olimpiada națională de religie pentru cultul catolic, pentru clasele a VII-a – a XII-a, găzduită de Episcopia Greco-Catolică „Sf. Vasile cel Mare” de București. Concursul s-a desfăşurat la Liceul greco-catolic „Timotei Cipariu” din capitală, elevii participanți la Olimpiadă susținând probe la „religie” și „discipline teologice”. Comisia de examinare a fost compusă din 16 cadre didactice de la diferite instituții de învățământ din țară și a fost condusă de Inspectorul general Vasile Timiș – din partea Ministerului Educației Naționale -, în calitate de președinte executiv, și de Lect. Univ. Dr. Pr. Emil Moraru – prodecan al Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității București -, în calitate de președinte.

Din partea Colegiului romano-catolic Sf. Iosif din București au participat 5 elevi, 3 dintre ei numărându-se la final printre premianți: David-Kondra Gyorfi-Kapronczay a obținut Premiul al II-lea la „discipline teologice” pentru clasa a IX-a; Daniel-Nicola Botîrcă a obținut Premiul al III-lea la „discipline teologice” pentru clasa a X-a; Alexandra-Diana Pal a obținut Mențiune la „discipline teologice” pentru clasa a XI-a. Elevii Colegiului Sf. Iosif din București au fost însoțiți de Pr. Marian Blaj, profesor de religie și discipline de specialitate. Alte două cadre didactice din corpul profesoral al Colegiului au făcut parte din Comisia centrală a Olimpiadei: Sr. Rodica Miron și Pr. Ion Riba.

Olimpiada s-a deschis luni, 2 aprilie a.c., cu Sf. Liturghie celebrată la Catedrala greco-catolică „Sf. Vasile cel Mare” din București, urmată de festivitatea organizară la Teatrul Țăndărică. Marți, 3 aprilie, elevii participanți la Olimpiadă au susținut proba scrisă, iar după-amiază au vizitat capitala și au participat la Sf. Liturghie celebrată în Catedrala romano-catolică Sf. Iosif. În a treia zi, miercuri, 4 aprilie, după ce au aflat, de dimineață, rezultatele finale ale concursului, elevii și profesorii au participat al Sf. Liturghie celebrată în rit bizantin la Mănăstirea Sf. Familie, a Congregației „Frații Sf. Ioan”. Apoi au vizitat Muzeul național de artă al României, secția de artă sacră, iar după-amiaza a avut loc decernarea premiilor, la Sala „Episcop Vasile Aftenie” de la Biserica greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din capitală. Seara, după cina festivă, elevii și profesorii au participat la un program cultural. Olimpiada s-a încheiat joi, 5 aprilie, cu Sf. Liturghie celebrată la Biserica „Maica Îndurerată”.


Album foto, aici.

Show Buttons
Hide Buttons