Luni, 9 octombrie 2017, între orele 10.30-13.30, în Palatul Arhiepiscopal din București, a avut loc întâlnirea Consiliului Pastoral al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, convocat de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București.

 

Întâlnirea a început cu rugăciunea psalmului 15, cu reamintirea temele generale de la întâlnirea Consiliului Pastoral din 2016, cu prezentarea modului cum s-a alcătuit ordinea de zi și cu citirea canonul 511 din Codul de drept canonic: „Consiliul Pastoral, sub autoritatea Episcopului, să caute să descopere problemele legate de activitățile pastorale în dieceză, să le examineze și să propună soluții practice”.

Încă de la începutul întâlnirii, Păstorul Arhidiecezei a subliniat câteva aspecte practice vorbindu-le preoților despre importanța ca ei să fie martori autentici „în familia preoțească” și în comunitățile parohiale. Din mărturia tuturor preoților izvorăște adevăratul dinamism pastoral!

Pe ordinea de zi au fost abordate următoarele teme generale: 1. Cunoașterea activităților și programelor generale din Centrele Diecezane pentru Anul Pastoral 2017-2018; 2. Identificarea noilor provocări în cadrul anumitor centre pastorale din Arhidieceză; 3. Propuneri actuale din partea unor membrii ai Consiliului Pastoral; 4. Chestiuni de comunicare în Arhidieceză și de administrare în parohii; 5. Fixarea normelor liturgice pentru încheierea Anului Jubiliar al aparițiilor Sf. Fecioare Maria de la Fatima.

Arhiepiscopul Ioan Robu a pus accentul pe următoarele subiecte: formarea permanentă a preoților; importanța legăturii dintre preoți și ministranți, tineri și familii; formarea și prudența tuturor atunci când se are în vedere postările pe Facebook; instituirea și formarea grupurilor de lectori în parohii; înființarea unei comisii pentru conservarea patrimoniului cultural în Arhidieceză; constituirea de consilii parohiale; contactul părinților parohi cu autoritățile civile; 2018 – împlinirea a cinci ani de la beatificarea Mons. Vladimir Ghika; importanța Comisiei de Cateheză, formată din 4-5 preoți, care să vină în ajutorul copiilor, a tineretului și a adulților, pentru a-i învăța cum se face cateheza și ce se învață la cateheză etc.

La final s-a comunicat data următoarei întâlniri a Consiliului Pastoral din Arhidieceza Romano-Catolică de București: luni, 8 octombrie 2018, ora 10.30, Palatul Arhiepiscopal.

Pr. Daniel Bulai