Duminică, 4 august a.c., în cadrul Sfintei Liturghii solemne de la ora 11.00, a avut loc instalarea canonică a noului paroh al Parohiei ”Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția), în persoana Pr. Cristinel Țâmpu.

Pr. Cristinel Țâmpu este din Gioseni, județul Bacău. S-a născut la 9 decembrie 1977 și a fost hirotonit preot în Catedrala romano–catolică din Iași, în data de 29 iunie 2005. Ca preot a activat la Parohia Catedralei romano–catolice ”Sfântul Iosif” din București (2005 – 2009), iar mai apoi, din 2009 până-n prezent, a fost vicar la Parohia ”Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția) și responsabil cu pastorația comunității de limbă maghiară. Din data de 1 august 2019, prin decretul Înalt Preasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Pr. Cristinel Țâmpu a fost numit paroh la Parohia ”Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția).

Evenimentul s-a bucurat de prezența enoriașilor din cadrul celor trei comunități lingvistice: română, maghiară și germană. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfințitul Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, alături de care au concelebrat Pr. Gabriel Popa – secretar arhidiecezan, Pr. Eugen Bortoș – care a fost paroh la Bărăția în ultimii nouă ani, Pr. Niculae Ilie, Pr. Iulian Butnaru și Pr. Cristinel Țâmpu – noul paroh.

În prima parte a celebrării, Pr. Gabriel Popa a dat citire decretului de numire a Pr. Cristinel Țâmpu ca nou paroh al comunității; ulterior, în fața episcopului și a celor prezenți, Pr. Cristinel a reînnoit făgăduințele de la hirotonire, mărturisirea de credință și jurământul de fidelitate, reafirmându-și supunerea față de învățătura lui Isus Cristos și a Bisericii Catolice, respect filial și ascultare Arhiepiscopului Ioan Robu și succesorilor săi.

În ultima parte a Sfintei Liturghii, Pr. Popa a dat citire decretului arhiepiscopal prin care Pr. Eugen Bortoș devine cancelarius emerit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti și, totodată, preot pensionar la Parohia ”Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția) din București. Mai apoi, Preasfințitul Cornel Damian, în numele Înalt Preasfințitului Ioan Robu și al său personal, i-a adresat mulțumiri Pr. Eugen Bortoș pentru cei peste 50 de ani de slujire preoțească, dăruire și rugăciune.

În continuare, unul dintre ministranți, Györfi Kapronczay Dávid Konrád, a adresat Pr. Cristinel un cuvânt de mulțumire și recunoștință din partea comunității maghiare pe care a păstorit-o zece ani și de care se va ocupa în continuare. În cadrul cuvântării din finalul Celebrării, noul paroh a spus: ”A fost o zi cu adevărat memorabilă. Îi sunt recunoscător în primul rând lui Dumnezeu pentru șansa oferită de a mă naște într-o familie creștină, pentru prilejul de a mă umple de harul Sfintei Preoții și de a mă călăuzi pe acest drum, iar acum, ca o binecuvântare, prin însuși Arhiepiscopul Arhidiecezei noastre, Înalt Preasfințitul Ioan Robu, îmi încredințează spre păstorire o parte din turma sa, și anume Parohia ”Sfânta Fecioara Maria a Harurilor” (Bărăția)”.

Noul paroh le-a mulțumit, apoi, episcopilor Arhidiecezei, ÎPS Ioan și PS Cornel, „pentru încrederea oferită, pentru cuvintele de încurajare în misiunea încredințată și, mai ales, pentru grija și susținerea părintească pe care mi-au oferit-o de-a lungul vremii”, colegilor preoți, corului și credincioșilor prezenți. „Îmi doresc să fiu în mijlocul vostru ca un păstor care slujește neîncetat și necondiționat – le-a spus Pr. Cristinel credincioșilor. Toți sunteți importanți în fața lui Dumnezeu! Îmi doresc din inimă ca fiecare dintre voi să se simtă bine în această Parohie, în Biserică, dar mai ales în cadrul Celebrărilor Liturgice și, implicit, să-și găsească locul și să înțeleagă importanța pe care fiecare o avem în cadrul misiunii pe care Domnul ne-a încredințat-o.”

„Biserica are nevoie de voi – a mai spus părintele paroh -, Biserica trebuie să fie prezentă în lume prin buzele care vestesc cuvântul lui Dumnezeu, prin mâinile care ajută precum Isus și-a ajutat semenii, prin picioarele care contribuie la parcurgerea traseului acestei vieți pământești și, cel mai important, prin inima voastră, o inimă care, dacă pune iubire în tot ceea ce întreprinde, o iubire cum însuși Isus ne-a învățat, nu are cum să facă rău Bisericii, lui Dumnezeu sau aproapelui.” La final, PS Cornel Damian l-a încurajat pe Pr. Cristinel, amintind că această misiune este lucrarea Domnului, şi nu stă în propriile forțe, ci în puterea lui Dumnezeu. După celebrare, enoriașii Parohiei au fost invitați la o agapă frățească în cadrul căreia au împărtășit impresiile acestei Sfinte Liturghii cu adevărat deosebite.

                                   Parohia ”Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția)

Show Buttons
Hide Buttons