România – un pământ creştin. Aceasta este imaginea pe care încearcă să o contureze hărţile, tipăriturile și obiectele de artă ecleziastică creștină reunite în expoziţia „Imago Romaniae. Terra Christiana”, amenajată la Muzeul Naţional de Istorie al României (MNIR) şi deschisă publicului larg în perioada 8 august – 1 octombrie 2018. Vernisajul va avea loc miercuri, 8 august 2018, începând cu ora 18:00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie al României (Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București).

Evenimentul se desfăşoară în cadrul celebrării Centenarului Marii Uniri: exponatele prezintă, de fapt, „contexte istorice diverse până la înfăptuirea statului modern român, în care factorul de coeziune definitoriu a fost apartenența la creștinism a populației cuprinsă în actualele granițe ale României” – așa cum explică un comunicat al MNIR.

Arhiepiscopia Romano-Catolică București (ARCB) este unul dintre inițiatorii acestei Expoziții inedite aflată sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Secretariatului de Stat pentru Culte, alături de Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Hărților și al Cărții Vechi și Fundația „Nicolae Titulescu” din București. Au contribuit, de asemenea, Episcopia Romano-Catolică de Oradea; Biblioteca Județeană Mureș – Biblioteca „Teleki-Bolyai”, Târgu Mureș; Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Sibiu; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj Napoca; Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș; Parohia Romano-Catolică din Gherla; Societatea Junilor Brașovecheni – Muzeul Casa Junilor, Brașov; Dragoș Stăncescu, colecție privată, București; Anticariat Unu, București.

Optsprezece hărți, epistole, imagini religioase și tipărituri au fost puse la dispoziție, în copie (originalele sunt la Biblioteca Apostolica Vaticana), de Arhiepiscopia Romano-Catolică București pentru această expoziție, care continuă şi îmbogăţeşte, de altfel, proiectul expozițional Monumenta Romaniae Vaticana, din 1996, găzduit la Vatican, în Salonul Sixtin al Bibliotecii Apostolice Vaticanae (9 ianuarie – 30 aprilie 1996) şi la Bucureşti, în Muzeul Naţional Cotroceni (26 noiembrie 1996 – 31 mai 1997).

„Aceste mărturii istorice prezentate în expoziția Imago Romaniae. Terra Christiana – spun reprezentanţii MNIR – nu și-au pierdut nici prospețimea, nici actualitatea, astfel încât, ne exprimăm convingerea că vor reprezenta pentru vizitatori un prilej important de îmbogățire și aprofundare a cunoștințelor despre istoria europeană a românilor și, mai ales, un prilej de îmbogățire sufletească pentru noi toți”.

Expoziția, vernisată pe 8 august, va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României din Bucureşti până pe 1 octombrie 2018. Program de vizitare: de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.