România – un pământ creştin. Aceasta este imaginea pe care încearcă să o contureze hărţile, tipăriturile și obiectele de artă ecleziastică creștină reunite în expoziţia „Imago Romaniae. Terra Christiana”, amenajată la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) şi deschisă publicului larg în perioada 8 august – 1 octombrie 2018. Vernisajul va avea loc miercuri, 8 august 2018, începând cu ora 18:00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București).

Evenimentul se desfăşoară în cadrul celebrării Centenarului Marii Uniri: exponatele prezintă, de fapt, „contexte istorice diverse până la înfăptuirea statului modern român, în care factorul de coeziune definitoriu a fost apartenența la creștinism a populației cuprinsă în actualele granițe ale României” – așa cum explică un comunicat al MNIR.

Arhiepiscopia Romano-Catolică București (ARCB) este unul dintre inițiatorii acestei Expoziții inedite aflată sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Secretariatului de Stat pentru Culte, alături de Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Hărților și al Cărții Vechi și Fundația „Nicolae Titulescu” din București. Au contribuit, de asemenea, Episcopia Romano-Catolică de Oradea; Biblioteca Județeană Mureș – Biblioteca „Teleki-Bolyai”, Târgu Mureș; Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Sibiu; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj Napoca; Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș; Parohia Romano-Catolică din Gherla; Societatea Junilor Brașovecheni – Muzeul Casa Junilor, Brașov; Dragoș Stăncescu, colecție privată, București; Anticariat Unu, București.

Optsprezece hărți, epistole, imagini religioase și tipărituri au fost puse la dispoziție, în copie (originalele sunt la Biblioteca Apostolica Vaticana), de Arhiepiscopia Romano-Catolică București pentru această expoziție, care continuă şi îmbogăţeşte, de altfel, proiectul expozițional Monumenta Romaniae Vaticana, din 1996, găzduit la Vatican, în Salonul Sixtin al Bibliotecii Apostolice Vaticanae (9 ianuarie – 30 aprilie 1996) şi la Bucureşti, în Muzeul Naţional Cotroceni (26 noiembrie 1996 – 31 mai 1997).

„Aceste mărturii istorice prezentate în expoziția Imago Romaniae. Terra Christiana – spun reprezentanţii MNIR – nu și-au pierdut nici prospețimea, nici actualitatea, astfel încât, ne exprimăm convingerea că vor reprezenta pentru vizitatori un prilej important de îmbogățire și aprofundare a cunoștințelor despre istoria europeană a românilor și, mai ales, un prilej de îmbogățire sufletească pentru noi toți”.

Expoziția, vernisată pe 8 august, va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României din Bucureşti până pe 1 octombrie 2018. Program de vizitare: de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

 

Show Buttons
Hide Buttons