Joi, 15 februarie 2018, la Parlamentul României a avut loc conferința internațională „Economy of Family. Family as the first enterprise”, organizată de Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”, Senatul României – Comisia pentru egalitatea de șanse și Federația Asociațiilor Familiale Catolice din Europa (FAFCE)

Foto: fafce.org

În cadrul conferinţei au fost abordate temele: „Impozitarea per familie faţă de impozitarea individuală”; „Contribuţia familiei la PIB poate fi în funcţie de cheltuieli şi venituri?”; „Bune practici în ţările din UE pentru impozitarea familiilor”; „Care sunt KPI-urile pentru monitorizarea contribuţiei familiei la economia unui stat?”; „Cum poate economia să sprijine şi cum poate economia să fie susţinută de către familie în Europa?”.

La eveniment au participat membrii ai Parlamentului României, cadre didactice, reprezentanţi ai societăţii civile, informează un comunicat de presă transmis de FAFCE. Cei prezenţi la conferinţă au discutat despre „urgenţa stabilirii unor politici care să ţină cu adevărat cont de valoarea inestimabilă a familiei pentru economie și pentru societate în ansamblul ei”.

„Familiile nu sunt doar producătoare de capital – capital uman – ci și de bunuri și servicii, acordă asistență, și sunt regeneratoare de energii esențiale pentru activitatea de producție”, a declarat unul dintre vorbitori, Paul Dembinki, doctor în economie, profesor la Universitatea din Fribourg și director al Observatoire de la Finance din Elveţia, citat de FAFCE.

La rândul său, Vincenzo Bassi – profesor la Universitatea Lumsa (Italia) și membru în consiliul director al Forumului Asociațiilor de Familii din Italia – a subliniat faptul că ar trebui recunoscută complementaritatea dintre viața economică și cea de familie, prin implementarea unei forme reînnoite de politici familiale. Bassi a sugerat, astfel, ca „taxarea familiilor să fie proporțională cu responsabilitățile pe care și le asumă familiile în avantajul societății și al binelui comun”.

În cadrul conferinței au mai intervenit Matteo Rizzoli – profesor de economie publică, Universitatea Lumsa din Roma (Italia) – și Cristian Păun – profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti – care s-au oprit asupra crizei demografice prin care trec țările din Europa.

Conferința de la București este prima de acest gen, iar organizarea dezbaterii, Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika” a fost felicitată de Antoine Renard, președinte FAFCE, asociația catolică fiind și una dintre inițiatorii celor 50 de propuneri referitoare la politicile familiale în România. „Pe această temă – a spus Renard, citat de comunicatul FAFCE – instituțiile europene sunt un spațiu pentru a pune în comun cele mai bune practici și vom  folosi toate oportunitățile pe care le avem pentru a provoca o dezbatere constructivă despre cum să răspundem la criza demografică”.

Președintele Asociației Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”, Iulian Oanță s-a declarat mulțumit de rezultatul acestei prime dezbateri despre politicile familiale: „A fost foarte constructivă discuția cu cei mai importanți dintre actorii politicilor pe teme legate demografie, pensii și taxe. Primul pas de reînnoire a politicilor familiale în România ar trebui să fie iniţierea organizării referendumului despre căsătorie, înțeleasă ca uniune între un bărbat şi o femeie, aşa cum au cerut 3 milioane de cetăţeni”.

 

Show Buttons
Hide Buttons