În perioada 3 – 6 Iulie a.c, un număr de 34 de reprezentanți ai comunității maghiare din Parohia „Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția), împreună cu Pr. Cristinel Țâmpu, au întreprins o vizită cu caracter spiritual și prietenesc în Ungaria.

Având sprijinul Fundației „Beatrice” din București, al Ordinului Maltez din Budapesta și al Guvernului maghiar, ministranți, membri ai corului și enoriași au avut prilejul de a petrece câteva zile de neuitat în împrejurimile Budapestei. Ideea acestei întrevederi a fost propusă de doamna Réka Marchut, istoric, născută în Carei (Satu Mare) și stabilită în Ungaria, care și-a dorit ca prin acest demers de înfrățire să ofere mai departe bucuria primită, în decursul vieții, de la Dumnezeu. Totul a început la sfârșitul anului trecut când, după un interviu luat Pr. Țâmpu pentru o publicație din Ungaria, și-a dorit să cunoască mai îndeaproape și să realizeze un schimb de experiență alături de comunitatea romano-catolică maghiară din București.

Marți, în prima zi din cadrul vizitei, reprezentanți ai televiziunii Duna TV au „întâmpinat” trenul ajuns în Budapesta și au luat interviu Pr. Țâmpu și altor reprezentanți ai comunității.  De acolo, grupul s-a deplasat în Leányfalu, un sat din județul Pesta, la Szent Gellért Lelkigyakorlatos Ház, un loc de reculegere care, împreună cu amabilitatea Pr. János Szilágyi, a fost gazda celor patru zile. Ulterior, fiind prima zi şi având un program mai lejer, Pr. Cristinel Țâmpu a celebrat o Sf. Liturghie în Capelă, iar apoi, doritorii au putut să viziteze împrejurimile.

 

Ziua de miercuri a început într-un mod cu totul și cu totul deosebit: grupul s-a deplasat în orașul Esztergom, unde a vizitat Bazilica din Esztergom – cea mai mare bazilică din Ungaria -, unde se află și mormântul lui József Mindszenty arhiepiscop, Primat al Ungariei și cardinal, cel care a condus Biserica Catolică din Ungaria între anii 1945 şi 1973. Lăcașul de cult poartă hramul „Adormirii Maicii Domnului”, dar și al Sfântului Adalbert. Tot acolo, Pr. Cristinel a celebrat o Sf. Liturghie în Capela „Sf. Ștefan” din interiorul Catedralei. Ulterior, următoarea oprire a fost la Visegrád, un orășel din județul Pesta unde, după aproape o oră de urcat, cei prezenți au admirat ruinele Cetății medievale „Fellegvár” și panorama pe care o oferă zona respectivă.

Joi, în penultima zi a șederii în Ungaria, programul a început cu vizitarea Clădirii Parlamentului ungar, una dintre atracțiile de vârf din țara vecină. Ulterior, doritorii au avut prilejul de a vizita Biserica „Mátyás” din Budapesta, care poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Ziua s-a încheiat într-un mod deosebit: grupul s-a îndreptat cu barca către Biserica-Grotă „Sfântul Gerard” din Budapesta, un sanctuar maghiar amplasat într-o peșteră, unde Pr. Cristinel a celebrat Sfânta Liturghie.

Ulterior, preoții și credincioșii prezenți s-au rugat împreună rugăciunea de seară Vesperele, din Liturgia Orelor. Spre finalul vizitei, unul dintre călugării paulini a relatat un scurt istoric al Bisericii-Grote și a vorbit despre carisma ordinului călugăresc al cărui membru este. Spre seară, întorși în Leányfalu, grupul comunității maghiare din București, împreună cu gazdele, au împărtășit impresii și au tras concluziile generale ale vizitei în Ungaria.

În ultima zi, dimineața a început cu celebrarea Sf. Liturghii în Capela casei de reculegere, iar apoi grupul s-a îndreptat spre Budapesta, unde a mai avut câteva ore la dispoziție pentru a vizita împrejurimile și pentru a achiziționa suveniruri.

Ca responsabil cu pastorația comunității maghiare în cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti am fost mulțumit de impactul acestei experiențe pentru comunitatea pe care o păstoresc în capitală și doresc ca pe viitor aceste proiecte de înfrățire să continue și, prin aceste deplasări, oamenii să se apropie mult mai mult de credință, de Biserică, de inima lui Isus, să conștientizeze că Dumnezeu lucrează prin oameni, prin semenii din jur, iar orice lucru bun făcut din inimă, la un moment dat, se întoarce.

Pr. Cristinel Țâmpu,
Responsabil cu pastorația comunității maghiare

Show Buttons
Hide Buttons