Duminică, 25 noiembrie 2018, ora 12.00, la Cimitirul Bellu Catolic din București va avea loc o Slujbă de pomenire pentru Cardinalul Iuliu Hossu (1885-1970), oficiată de PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, informează Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București. La rugăciune va participa și PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

Episcopii Arhidiecezei Romano-Catolice de București îi îndeamnă pe credincioșii romano-catolici din capitală să participe la acest moment de rugăciune și de cinstire a memoriei Cardinalul Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, mărturisitor al credinței și martor al Adunării de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918.

După Slujba de pomenire vor fi prezentate onoruri militare din partea Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” și se vor dep1918une coroane de flori. Momentul de cinstire a memoriei Card. Iuliu Hossu are loc în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, citind Declaraţia Unirii. Foto: Wikipedia

*  *  *

Foto: Wikipedia

Card. Iuliu Hossu este cel care a citit Declaraţia Unirii, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918. Atunci era un tânăr episcop; avea 33 de ani. Născut la 30 ianuarie 1885 în satul Milaş (Bistriţa-Năsăud), a urmat studii teologice, obținând doctoratul în filosofie (1906) și teologie (1910) la Colegiul De Propaganda Fide din Roma. A fost hirotonit preot pe 27 martie 1910, de Episcopul Vasile Hossu. Întors în țară a fost arhivar, bibliotecar, Vicar şi secretar episcopal, iar pe 3 martie 1917 a fost numit Episcop de Gherla.

Pe 28 octombrie 1948 a fost arestat, dus la Dragoslavele, iar apoi transferat la Mănăstirea Căldăruşani, iar în 1950 la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei. În 1955 este mutat la Curtea de Argeş, un an mai târziu la Mănăstirea din Ciorogârla, şi din nou la Căldăruşani, unde a rămas cu domiciliu forțat până la sfârşitul vieţii. La 28 aprilie 1969 Papa Paul al VI-lea l-a numit Cardinal „in pectore”. A murit pe 28 mai 1970, în Spitalul Colentina din Bucureşti. Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a deschis proces de beatificare pentru el şi ceilalţi şase episcopi martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.

În timpul vizitei sale în ţara noastră, pe 8 mai 1999, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea s-a rugat la mormântul Slujitorului lui Dumnezeu Cardinalul Iuliu Hossu.

Show Buttons
Hide Buttons