Școala primară Sf. Maria și Grădinița Sf. Maria din Brăila, ale surorilor din Congregatio Jesu, și-au deschis porțile luni dimineață, 10 septembrie 2018. La festivitate a fost prezentă şi dna Mariana Constantinescu, inspector pentru învăţământul particular în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila. Înainte de a intra în clase, copiii, părinţii şi rudele lor, precum şi cadrele didactice au primit binecuvântarea Pr. Daniel Ioniţă, vicar la Parohia romano-catolică din localitate.

Foto: fb.com/scoalaprimara.sfmaria

În noul an şcolar, 129 de copii din Brăila vor urma cursurile în grădiniţa şi şcoala catolică a surorilor din Congregatio Jesu. Grădiniţa are pentru anul şcolar 2018-2019 două grupe: mică – „Grupa steluţelor”, cu 19 copii, educatoare Sr. Dominica SJ, şi mare – „Grupa fluturaşilor”, cu 22 de copii, educatoare Sr. Coleta CJ. La şcoara primară, în noul an şcolar vor funcţiona cinci clase: clasa pregătitoare, cu 21 de copii, învăţătoare Sr. Ştefana CJ; clasa I, cu 11 copii, învăţătoare Sr. Noemi CJ; clasa a II-a, cu 14 copii, învăţătoare Sr. Nicoleta CJ; clasa a III-a, cu 20 de copii, învăţătoare Sr. Genoveva CJ; şi clasa a IV-a, cu 22 de copii, învăţătoare Sr. Natalia CJ, care este şi directoarea şcolii. De asemenea, copiii frecventează cu de engleză şi germană cu Sr. Otilia Kundt CJ.

  

Surorile Congregatio Jesu desfăşoară activitate educaţională în Brăila din 1885, când a fost înfiinţată aici o sucursală a Institutului Sf. Maria de la Bucureşti (Pitar Moş). O dată cu instaurarea regimului comunist în ţara noastră au fost închise şcolile catolice, dar surorile au reuşit să reînnoade firul tradiţiei educaţionale, înfiinţând, în 1995, o grădiniţă la Brăila, iar în 2000 şi o şcoală primară. Din 2006, activităţile grădiniţei şi ale şcolii se desfăşoară într-un imobil nou, dotat cu mobilier ergonomic, table cu suprafaţă ceramică şi magnetică, materiale didactice moderne, instrumente muzicale, sală de sport, laborator de informatică şi bibliotecă. Numeroasele rezultatele bune şi foarte bune obţinute de elevii Şcolii primare Sf. Maria în cadrul diferitelor competiţii şi concursuri, la nivel judeţean sau naţional, fac cinste nu doar şcolii surorilor Congregatio Jesu, dar în general învăţământului catolic românesc.

Show Buttons
Hide Buttons