logo_roArhidieceza Romano-Catolică de București participă, alături de celelalte dieceze și eparhii catolice din țară, la pelerinajul României la Roma, cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii – o inițiativă a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER). Pelerinajul, care are loc în perioada 9-11 septembrie 2016, reunește circa 500 de persoane – laici, persoane consacrate și preoți -, grupul de pelerini români fiind însoțit de patru episcopi: ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de București şi vicepreședinte CER, PS Petru Gherghel – Episcop romano-catolic al Diecezei de Iași, PS Virgil Bercea – Episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea Mare, și PS Cornel Damian – Episcop romano-catolic auxiliar la București. Din Arhidieceza Romano-Catolică de București participă 40 de persoane, însoțite de trei preoți și cei doi episcopi ai Arhidiecezei.

În cele trei zile în Cetatea Sfântă – informează un Comunicat de presă al CER -, pelerinii catolici români vor trece prin Poarta Sfântă a Bazilicii Sf. Petru, de la Vatican, se vor ruga la mormântul Sfântului Petru, vor vizita cripta cu mormintele papilor și Bazilica vaticană, vor participa împreună la Sfânta Liturghie, la rugăciunea „Angelus” – duminică, în Piaţa Sfântul Petru – şi la audienţa jubiliară pe care Papa Francisc o va ţine sâmbătă, 10 septembrie a.c., în Piaţa Sfântul Petru. Suveranul Pontif va saluta grupul de pelerini români atât sâmbătă, în cadrul Audienţei jubiliare, cât şi duminică, după recitarea rugăciunii „Angelus” (Îngerul Domnului). Duminică, la rugăciunea „Angelus” din Piaţa Sf. Petru, pelerinilor din România li se vor alătura şi comunităţile catolice româneşti din Roma şi împrejurimi.

Anul Sfânt al Milostivirii, declarat de către Papa Francisc la 11 aprilie 2015, prin bula Misericordiae vultus (Chipul milostivirii), a început la 8 decembrie 2015, prin deschiderea, de către Suveranul Pontif, a Porţii Sfinte a Bazilicii Sf. Petru, din Vatican, şi se va încheia la 20 noiembrie 2016. Acest An Sfânt – pus sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, Maica Milostivirii – este pentru fiecare o ocazie de a trăi în viața de zi cu zi milostivirea pe care dintotdeauna Dumnezeu Tatăl o revarsă asupra tuturor. Pelerinajul – aşa cum a explicat Papa Francisc – „este un semn special în Anul Sfânt, pentru că este icoană a drumului pe care fiecare persoană îl parcurge în existența sa”, și este, totodată, îndemn la convertire: „trecând prin Poarta Sfântă ne vom lăsa îmbrățișați de milostivirea lui Dumnezeu și ne vom angaja să fim milostivi cu alții, așa cum Tatăl este cu noi” (cf. Misericordiae vultus, nr. 14).

Show Buttons
Hide Buttons